Etelävaltioiden lippu on laskettu salosta Etelä-Carolinassa

Keskustelu lipusta käynnistyi, kun Charlestonissa Etelä-Carolinassa ammuskellut nuorukainen käytti konfederaation lippua rotuvihansa tunnuksena.

Poliisin kunniavartiosto laski lipun salosta Etelä-Carolinan osavaltion hallintorakennusten edustalla 10. heinäkuuta. Kuva: Richard Ellis / EPA

Yhdysvaltain sisällissodan aikainen etelävaltioiden konfederaation sotalippu on laskettu salosta Etelä-Carolinan osavaltion hallintorakennusten edustalla. Lippu laskettiin salosta kello 10 paikallista aikaa.

Lipun laskemista oli todistamassa iso väkijoukko ja useita televisiokameroita. Lippu sijoitetaan osavaltion sotamuseoon. Presidentti Barack Obama on todennut tuoreeltaan Twitterissä, että lipun laskeminen on merkki hyvästä tahdosta ja askel kohti parempaa tulevaisuutta.

Etelä-Carolinan osavaltiokongressin molemmat kamarit äänestävät eilen torstaina sen puolesta, että lippu poistetaan hallintorakennusten saloista. Päätöstä oli edeltänyt kolmen viikon tunteikas väittely lipusta.

Keskustelu lipusta käynnistyi, kun Charlestonissa Etelä-Carolinassa ammuskellut nuorukainen käytti konfederaation lippua rotuvihansa tunnuksena. Mies hyökkäsi viime kuussa mustien kirkkoon ja ampui yhdeksän ihmistä.

Osa amerikkalaisista pitää lippua orjuuden ja rasismin symbolina. Osalle se kuvaa etelävaltioiden perinnettä ja ylpeyttä siitä.

Näkemyksen jakautuvat voimakkaasti mustien ja valkoisten välillä, CNN-uutiskanava kertoi kyselyssä. (siirryt toiseen palveluun) 72 prosentille mustista yhdysvaltalaisista lippu on rasismin symboli. Valkoisista vain 25 prosenttia on sitä mieltä.