Hyppää jorpakkoon! Pulahdus puhtaampien vesien puolesta

Rannikkovesien tila on neljässä vuosikymmenessä hieman parantunut, mutta vesiensuojelutyössä on vielä paljon tehtävää. Sunnuntaisella Pulahdus-tempauksella halutaan hyppyyttää kaikkia suomalaisia puhtaampien vesien puolesta.

Kotimaa
Mies hyppää veteen Seinäjoen Tanelinlammella
Olli koski / Yle

Jos talviturkin heitto on tältä vuodelta vielä tekemättä, voi sen sunnuntaina tehdä puhtaampien vesien puolesta.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pulahdus-tapahtumassa kannustetaan suomalaisia hyppäämään veteen yhtä aikaa kello 15.

– Tällaisilla positiivisilla kampanjoilla on hyvä tuoda vakavampaakin asiaa esille. Ihmisille tämä on helppo tapa osallistua liittomme toimintaan, ja meille luonteva väylä tuoda luonnonsuojelutyötämme esille, kertoo tapahtuman koordinaattori Tuomas Alijoki.

Itämeri tervehtyy hitaasti

Tapahtuma on osa eurooppalaista Big Jump -kampanjaa puhtaiden vesien puolesta.

Tuomas Alijoki, Suomen luonnonsuojeluliitto
Tuomas AlijokiJouni Koutonen / Yle

– Merialueemme voivat huonosti, Itämeri on tunnetusti yksi maailman saastuneimmista meristä. Siihen olisi syytä kiinnittää enemmän huomiota. Yleensä se kesäisin näihin aikoihin tuleekin sinilevänä vastaan, nyt siltä on toistaiseksi vältytty viileän kesän ansiosta. Mutta ravinnekuormitus jokiimme ja järviimme on yhä ratkaisematon ongelma, muistuttaa Tuomas Alijoki.

Vesiensuojelun eteen on jo tehty paljon työtä, mutta se työ ei näytä tekemällä loppuvan.

– Ulapalla merialueet ovat huonossa kunnossa, mutta rannikkovesiin ja jätevedenpuhdistamoihin tehdyt satsaukset näkyvät kyllä. Rannikkovedet voivat paremmin esimerkiksi 1970-lukuun verrattuna. Suunta on hyvä, mutta kokonaisuutena on edelleen parannettavaa.

Luonnonvesissä uiminen luksusta

Suomessa oikeus uimiseen on saanut paikkansa jopa lainsäädännössä.

Ilpo Kuronen

Tempauksen päätapahtuma järjestetään Ispoisten uimarannalla Turussa.

Pulahdukseen osallistutaan kautta maan; mm. Helsingin Hietaniemessä, Tampereen Näsijärvellä sekä Nuuksion Pitkäjärvellä. Pohjoisin ja ilmeisesti viilein pulahdus on Käsivarressa, missä vaeltajaryhmä aikoo pulahtaa Pitsusjärveen.

Pulahduksella Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa muistuttaa myös, että oikeus uida luonnossa ei ole itsestäänselvyys, vaan osa maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia jokamiehenoikeuksia.

– Suomessa oikeus uimiseen on saanut paikkansa jopa lainsäädännössä. Vesilain mukaan saat uida vesistössä sen omistuksesta riippumatta, jos et aiheuta tarpeetonta haittaa, vahinkoa tai häiriötä, sanoo johtava asiantuntija Ilpo Kuronen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Tapahtuman Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun) mukaan on ilmoittautunut noin 6 900 pulahtajaa, ja sivustolla on runsaasti pulahtajien kuvia erilaisista hyppypaikoista esimerkiksi kesämökeiltä. Suomen luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että oman hyppypaikan turvallisuus on varmistettava ennen pulahtamista.