1. yle.fi
  2. Uutiset

Tsakalotos: Monet Kreikan vaatimista velkahelpotuksista hyväksytään

Kreikan parlamentti äänestää tänä iltana Kreikan velkojilleen tekemästä uudesta ehdotuksesta.

Kreikan kriisi
Eukleides Tsakalotos
Kreikan valtiovarainministeri Eukleides Tsakalotos lukee muistiinpanojaan Kreikan parlamentissa 10. heinäkuuta.Orestis Panagiotou / EPA

Monet Kreikan vaatimista velkahelpotuksista hyväksytään, valtiovarainministeri Eukleides Tsakalotos on sanonut puhuessaan maan parlamentille.

Tsakalotos mainitsi erityisesti uskovansa, että Kreikka saa siirtää 27 miljardin euron velkakirjat Euroopan keskuspankista (EKP) Euroopan vakausmekanismiin (ESM). Tavoitteena olisi pidentää velan takaisinmaksuaikaa. Mikäli siirto onnistuisi, Kreikan ei tarvitsisi maksaa lähiviikkoina EKP:lle erääntyvää lähes seitsemän miljardi euron velkakirjaa.

Tsakalotos ei kertonut parlamentille, miten velkakirjojen siirto EKP:n ja ESM:n välillä olisi mahdollinen. Uutistoimisto Reutersin mukaan siihen ei olisi laillista keinoa. Kreikalle voisi kuitenkin myöntää uuden lainan vakausmekanismista, jotta se voisi maksaa erääntyvän velan EKP:lle.

Kreikan parlamentti äänestää tänä iltana Kreikan velkojilleen tekemästä uudesta ehdotuksesta. Kreikka on luvannut joukon uudistuksia, jotta se saisi Euroopan vakausmekanismista 53,5 miljardia euron uuden lainan. Se uskoo selviävänsä sen turvin kesäkuuhun 2018 saakka.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi