Ruotsin ilmatilaa loukattu yhdeksän kertaa tänä vuonna – "Venäjä ei erotu tilastossa"

Huippuvuotena 2010 ilmatilaa loukattiin 19 kertaa.

Ulkomaat
Jas-hävittäjä laskeutuu lentokentälle Kallingessa.
Ruotsin ilmavoimien Jas Gripen -hävittäjä.Patric Söderström / EPA

Ruotsin ilmatilaa on loukattu yhdeksän kertaa tänä vuonna, sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Ruotsin puolustusvoimien mukaan ilmatilanloukkauksia ei ole tapahtunut useammin kuin muina vuosina, vaikka Venäjän aktiivisuus Itämerellä on lisääntynyt.

– Venäjä ei erotu tilastossa lainkaan, sanoo ilmavoimien päällikkö Micael Bydén DN:ssä.

Ruotsin puolustusvoimat on tilastoinut ilmatilanloukkauksia vuodesta 2009 lähtien. Huippuvuotena 2010 ilmatilaa loukattiin 19 kertaa. Vuonna 2011 määrä putosi kolmeen.

Micael Bydénin mukaan mikään maa tai syy ei erotu ilmatilanloukkausten joukosta.

– Pitää mennä aika kauas ajassa, jotta voisi sanoa, että yksittäinen maa olisi loukannut meitä säännöllisesti. Tapaukset ovat melko samanlaisia 1990-luvulta lähtien. Yleisesti ottaen toisten rajoja kunnioitetaan, muuten näkisimme paljon enemmän ilmatilanloukkauksia.

Ruotsin puolustusvoimien mukaan ilmatilanloukkaukset johtuvat yleensä kolmesta asiasta: Ruotsin ilmatilaa koskevan lentoluvan puutteellisesta käsittelystä, inhimillisestä erehdyksestä tai lentokoneen teknisestä viasta.

Suomen ilmatilaa on loukattu tänä vuonna kahdesti. Ensimmäisessä tapauksessa oli kyse puolalaiskoneesta, toisessa venäläisestä kuljetuskoneesta. Viime vuonna Suomen ilmatilaloukkauksia oli kaikkiaan kuusi, niistä viisi venäläiskoneiden tekemiä.