Satojatuhansia kehotettu poistumaan supertaifuunin tieltä Itä-Kiinassa

Chan-hom saattaa olla voimakkain taifuuni, joka on iskenyt Zhejiangin provinssiin vuoden 1949 jälkeen, Kiinan kansallinen meteorologinen keskus arvioi.

Ulkomaat
Mies valokuvasi myrskyaaltoja Wenlingin kaupungin läheisyydessä Kiinassa 10. heinäkuuta.
Mies valokuvasi myrskyaaltoja Wenlingin kaupungin läheisyydessä Kiinassa 10. heinäkuuta.Str / AFP / Lehtikuva

Yli 865 000 ihmistä on kehotettu poistumaan kodeistaan, koska supertaifuuni Chan-hom on matkalla Kiinan itärannikolle. Se lähestyy miljoonakaupunki Shangaita, jonka liepeillä sen uskotaan saapuvan lauantaiaamuna.

Taifuunin odotetaan ohittavan Shanghain itäpuolelta ja iskevän maihin sen eteläpuolella, Zhejiangin provinssissa. Chan-homin tuulet ovat tällä hetkellä yli 58 metriä sekunnissa. Tuulten odotetaan voimistuvan, kun taifuuni liikkuu sisämaahan.

Kiinan kansallinen meteorologinen keskus arvioi, että Chan-hom saattaa olla voimakkain taifuuni, joka on iskenyt Zhejiangin provinssiin vuoden 1949 jälkeen. Se on antanut taifuunista "punaisen" varoituksen, joka on korkein mahdollinen varoitus.

Mittavien evakuointia lisäksi taifuuni on saanut noin 30 000 kalastusalusta palaamaan mereltä satamiin. Zhejiangin provinssin rantoja huuhtovat yli kymmenen metrin korkuiset aallot. Provinssin kaupungeista kerrotaan jo nyt rankkasateista ja navakasta tuulesta.

– Lähestyvä taifuuni vaikuttaa hyvin voimakkaalta. Olemme tiivistäneet kaikki ikkunamme ja ovemme ja varastoineet ruokaa, Liu Yimin Huaganin rannikkokylästä kertoo.

Taifuunissa kuoli viisi ihmistä Filippiineillä aiemmin tällä viikolla. 20 loukkaantui Japanin Okinawan saariketjulla perjantaina, kun tuulet irrottivat puita ja hakkasivat rakennuksia.

Lähteet: AFP