1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomalaiset kriittisimpiä Kreikan suhteen – saksalaisetkin jäävät taakse

YouGovin kyselyn mukaan 74 prosenttia suomalaisista vastustaa Kreikan velkojen leikkaamista. Lähes saman verran syyttää Kreikan ongelmista maan nykyistä ja edellisiä hallituksia.

Euromieliset protestoivat parlamentin edustalla Ateenassa 9. heinäkuuta 2015.

YouGov selvitti kyselyssään (siirryt toiseen palveluun) suomalaisten, ruotsalaisten, tanskalaisten, brittien, saksalaisten ja ranskalaisten suhtautumista Kreikan kriisiin. Kysely tehtiin Kreikan kansanäänestyksen jälkeisinä päivinä 6.- 10. heinäkuuta. Kyselyyn vastasi 6 818 henkilöä, joista 1012 oli suomalaisia.

Kyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat Kreikkaan hieman yllättäen jopa saksalaisia kriittisemmin.

Kyselyssä tiedusteltiin esimerkiksi sitä, ketä vastaajat pitävät suurimpana syypäänä Kreikan ongelmiin. Suomalaisista 73 prosenttia vastasi, että maan ongelmat johtuvat suurimmaksi osaksi Kreikan nykyisen ja edellisten hallitusten toimista. Myös ruotsalaiset, tanskalaiset, saksalaiset ja britit pitävät Kreikan hallituksia päävastuullisina.

Ranskalaiset sen sijaan suhtauvat Kreikkaan muita lempeämmin. Ranskalaisista vain 33 prosenttia on sitä mieltä, että suurimman vastuun Kreikan ongelmista kantavat maan hallitukset. Suurempi osa, 35 prosenttia, on sitä mieltä, että niin sanottu troikka kantaa yhtä suuren vastuun. Troikalla tarkoitetaan EU:ta, kansainvälistä valuuttarahastoa IMF:ää sekä Euroopan keskuspankkia. Ranskan presidentti François Hollande on useaan otteeseen liputtanut solidaarisuuden puolesta.

YouGov kysyi myös, pitäisikö Euroopan maiden suostua leikkaamaan Kreikan velkoja vai pitäisikö alkuperäisistä ehdoista pitää kiinni. Tässäkin kysymyksessä suomalaiset ovat ehdottomimpia. Vain 14 prosenttia suomalaisista suostuisi siihen, että Kreikan velkoja leikattaisiin ja niiden takaisinmaksusta neuvoteltaisiin uudelleen.

Briteistä 39 prosenttia on kyselyn mukaan velkojen leikkaamisen kannalla. Suomalaisista peräti 74 prosenttia pitäisi kiinni velkojen alkuperäisistä ehdoista. Myös tanskalaisista ja saksalaisista yli 60 prosenttia pitäisi kiinni alkuperäisistä ehdoista.

Kyselyn mukaan 45 prosenttia suomalaisista haluaisi Kreikan eroavan eurosta. Tässä kysymyksessä saksalaisilla on sentään tiukempi kanta: 47 prosenttia vastaajista toivoo Kreikan eroavan eurosta. "Grexitin" kannatus on tosin romahtanut Saksassa. Vielä kuukausi sitten Kreikan euroeroa toivoi 59 prosenttia saksalaisista.