Srebrenican joukkomurhasta tasan 20 vuotta

Tasan 20 vuotta sitten Bosnian serbijoukot tappoivat 8000 muslimimiestä ja -poikaa, jotka olivat tulleet hakemaan turvaa Srebrenicasta.

Ulkomaat
Muslimityttö Potocarin muistomerkillä Srebrenicassa 11. heinäkuuta 2014.
Muslimityttö Potocarin muistomerkillä Srebrenicassa 11. heinäkuuta 2014.Fehiim Demir / EPA

Lauantaina tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta Srebrenican joukkomurhasta. Tuolloin Bosnian serbijoukot tappoivat kahdeksan tuhatta muslimimiestä ja -poikaa, jotka olivat tulleet hakemaan turvaa Srebrenicasta. Alueen oli määrä olla YK:n turvaama, mutta hollantilaiset rauhanturvaajat eivät estäneet serbisoturien veritöitä.

Launtaina vietettävässä muistotilaisuudessa haudataan 136 joukkomurhan uhria. Tuhannet ihmiset kunnioittivat arkkujen saapumista hautausmaalle Srebrenicassa jo perjantaina. Vihreään kiedottuja arkkuja kantoivat bosnialaiset sotilaat, joukkomurhasta selvinneet sekä tavalliset ihmiset.

Bosnian Kadonneiden Ihmisten Instituutin mukaan 136:n uhrin joukossa oli uhreja perheistä, jotka menettivät joukkomurhassa kaikki miespuoliset perheenjäsenensä. Lauantaina haudattavat uhrit tunnistettiin DNA-testien avulla viime vuonna. Heidät on löydetty useista joukkohaudoista tai metsästä, johon miehet surmattiin. Monien kohdalla vain osia ruumista on löydetty, sillä ruumiita silvottiin ja siirrettiin pyrkimyksenä peitellä joukkomurhan laajuutta.

Tähän mennessä jopa 6 000 uhria on löydetty, tunnistettu ja haudattu uudelleen. Osaa uhreista ei ole haudattu muistohautaustamaalle, vaan perheiden toiveista he ovat saaneet viimeisen sijan muualta.

Lauantain muistoseremoniaan odotetaan lähes 50 000 osallistujaa. Kansainvälisten vieraiden joukossa on Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton.

Serbian pääminister Aleksandar Vucic on myös ilmoittanut osallistuvansa muistotilaisuuteen.

Torstaina Venäjä kaatoi veto-oikeudellaan YK:n suunnitelma päätöslauselmasta, joka olisi määritellyt Bosnian sodan aikaisen Srebrenican verilöylyn kansanmurhaksi.