Hyppää sisältöön

Kreikan parlamentti hyväksyi uudistusohjelman

Kreikan parlamentti on hyväksynyt hallituksen laina- ja talousuudistusesityksen äänin 251-32.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras äänestyksen jälkeen. Kuva: Yannis Kolesidis / EPA

Kreikan parlamentti on hyväksynyt Kreikan velkojilleen tekemän ehdotuksen talousuudistuksista. Parlamentin äänestys päättyi Suomen aikaa aamukolmen jälkeen.

Äänestys päättyi selvin numeroin, 251 puolesta ja 32 vastaan.

Pääministeri Alexis Tsiprasin johtaman Syriza-puolueen rivit rakoilivat, sillä kaksi puolueen jäsentä äänesti hallituksen esitystä vastaan ja kahdeksan äänesti "läsnä".  Yhdeksän parlamentin jäsentä ei ollut paikalla.

Kreikka on luvannut tehdä joukon uudistuksia, jotta se saisi Euroopan vakausmekanismista 53,5 miljardin euron lisälainan. Se uskoo selviävänsä sen turvin kesäkuuhun 2018 saakka.

Kreikka on muun muassa luvannut uudistaa verotus- ja eläkejärjestelmiään. Eläkeläiset joutuisivat maksamaan sosiaaliturvamaksua aiemmin ehdotettua enemmän ja arvonlisäveroa kiristettäisiin turistisaarilla.

Lauantaina katseet kohdistuvat Brysseliin

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat lauantaina Brysseliin pohtimaan sitä, ovatko Kreikan ehdottamat uudistukset riittäviä. Jos Kreikka pääsee sopuun lainoittajiensa kanssa maa välttää maksukyvyttömyyden ja eroamisen eurosta.

Suomen hallitus päättää lauantaina ennen valtiovarainministereiden kokousta, miten se suhtautuu Kreikan uuteen laina- ja talousuudistusesitykseen.

Jos sopimusta ei synny, näyttää Kreikan ero yhteisvaluutasta yhä todennäköisemmältä.

.
.