Jokamökkiläisen soutu-ohjeet: rennoin rantein ja pehmuste pehvan alle

Tuhansien järvien maassa on hyvä tietää edes teoriassa, miten soutaminen onnistuu.

Kotimaa
Soutuvene.
Aku Eronen

30 vuotta Sulkava Suursoutuja seurannut ja elämässään jokusenkin kilometrin soutanut soutuneuvos Reino Eerikäinen väittää, ettei väärin soutaminen ole mahdollista. Jos osaat istua, osaat myös soutaa, mies sanoo.

– Ei väärin voi soutaa, vaikka siinä selkä edellä mennäänkin. Soutuasennollakaan ei ole niin väliä, mutta menoa helpottaa, jos veneessä on jalkatuet.

Myös hyvä rytmitaju helpottaa soutamista, ja sen saa jos viitsii harjoitella kovasti.

Ongelmia soutajille aiheuttavat hiertymät, joita tulee niin käsiin kuin takalistoonkin. Niiden välttämiseksi on selkeät neuvot.

– Airoa ei saa puristaa kovasti vaan se pitää pitää sormikoukussa. Välillä vähän muistaa oikaista sormia myös. Ja sellaiset hanskat auttavat, joissa ei ole saumoja. Saumakohdat aiheuttavat rakkoja, Eerikäinen sanoo.

– Takapuolen hiertymiä voi välttää käyttämällä pehmustetta, jos ei ole liikkuvaa penkkiä. Liikkuva penkki auttaa myös välttymään rakoilta ja se helpottaa myös soutamista. Silloin saa jalkalihaksetkin mukaan soutuun ja enemmän voimaa.

Mutta mitä ihmettä se sitten tarkoittaa kun sanotaan, että soudetaan ja huovataan?

– Huopaaminen tarkoittaa, että soudetaan taaksepäin. Soutamista ja huopaamista voi elämässä tarvita monessakin kohtaa, mutta soutaessa lähinnä kalaverkoilla.