Myrkkymakeiset sairastuttivat lapsia Filippiineillä, tahallisuutta tutkitaan

Oksentelevia lapsia tuli sairaaloihin yhdeksässä kaupungissa, joissa liikkuvat kauppiaat olivat myyneet makeisia koulujen liepeillä.

Ulkomaat
Myrkytyksen aiheuttaneet makeiset oli tehty durianhedelmistä.
Myrkytyksen aiheuttaneet makeiset oli valmistettu durianhedelmistä. Mike F. Alquinto / EPA

Kaakkois-Filippiineilla yhdeksässä kaupungissa 1 350 lasta on joutunut vuorokauden aikana sairaalahoitoon syötyään myrkyllisiä makeisia. Sairaaloihin tulleet ala- ja yläkoululaiset kärsivät mahakrampeista, ripulista, oksentelusta ja päänsärystä.

Sairastuneet olivat ostaneet makeisia pakettiautolla liikkuneilta kauppiailta koulujensa lähistöltä. Poliisi on pidättänyt kauppiaat, yhdeksän miestä ja yhden naisen, ja tutkii, olivatko durianhedelmistä tehdyt makeiset pilaantuneet vanhuuttaan vai olivatko myrkytykset tahallisia.

Viranomaisten epäilyksiä herättää se, että myyjät olivat ajaneet 300 kilometriä ennen kaupantekoa. Lisäksi he myivät tuotteitaan pelkästään koulujen läheisyydessä lasten lounastaukojen aikana. Pidätetyt ovat kiistäneet tahallisuuden.

Durian on Aasiassa suosittu hedelmä, ja Filippiineillä sitä viljellään etenkin kaakossa. Melkoisesta löyhkästään huolimatta duriania käytetään monenlaisten elintarvikkeiden raaka-aineena, muun muassa makeisissa, jäätelössä ja leivonnaisissa.

Lähteet: AFP