Katolisen kirkon seksuaalirikosoikeudenkäynti kesti minuutteja – syytetty arkkipiispa sairastui vakavasti

Syytetty oli ennen erottamistaan hyvin korkealla kirkon hierarkiassa. Hänen tapaustaan pidetään testinä sille, onko Vatikaani todella käynyt taisteluun pedofiliaa vastaan.

Ulkomaat
Syyskuussa 2013 julkaistu valokuva Józef Wesołowskista.
Syyskuussa 2013 julkaistu valokuva Józef Wesołowskista.Orlando Barria / EPA

Ainutlaatuinen oikeudenkäynti katolisen kirkon entisen arkkipiispan seksuaalirikossyytteistä jäi lauantaina tyngäksi, koska syytetty on sairastunut vakavasti ja joutunut tehohoitoon vain tunteja ennen oikeudenkäynnin alkamista.

Vatikaani on ilmoittanut Józef Wesołowskin sairastuneen perjantaina, mutta ei ole täsmentänyt, mikä sairaus 66-vuotiaalla Wesołowskilla on.

Oikeuden istunto kesti vain minuutteja, joiden aikana todettiin syytteet ja päätettiin seuraavan istunnon siirtämisestä myöhemmin sovittavaan ajankohtaan. Vatikaanin epäillään esittävän silloin, että oikeutta käydään suljetuin ovin.

Paavi määräsi Wesołowskin kotiarestiin

Puolalaista Wesołowskia syytetään alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuosina 2008–2013, jolloin hän oli Vatikaanin suurlähettiläs Dominikaanisessa tasavallassa. Lisäksi syytteitä on nostettu lapsipornon hallussapidosta vuosina 2013–2014.

Wesołowskin tapausta pidetään testinä sille, kuinka tosissaan paavi Franciscus on lupauksissaan kitkeä lasten hyväksikäyttö katolisesta kirkosta. Sitä on pitkään syytetty silmien sulkemisesta pappiensa rikoksilta.

Myös Wesołowski vain kutsuttiin vaivihkaa pois tehtävästään, kun Vatikaani sai kuulla, että hän oli toistuvasti maksanut seksistä nuorille katolilaispojille. Kirkon oma tuomioistuin vei häneltä pappeuden viime kesänä, mutta vasta syksyllä hänet pantiin kotiarestiin. Määräys tuli paavilta.

Jos Wesołowski tuomitaan, häntä uhkaa kuusi vuotta vankeutta tai enemmänkin, jos rikokset katsotaan törkeiksi. Tuomionsa hän kärsisi Vatikaanissa.

Lähteet: AFP, AP