Burundi lykkää kiisteltyjä presidentinvaaleja

Naapurimaiden johtajat pyysivät kahden viikon lykkäystä, presidentti Nkurunziza taipui kahteen. Kadulla kriisi on vaatinut jälleen yhden kuolonuhrin.

Ulkomaat
Burundin poliisi valmistautui rakentamaan tiesulkua maan pääkaupungissa Bujumburassa 6. heinäkuuta.
Burundin poliisi valmistautui rakentamaan tiesulkua maan pääkaupungissa Bujumburassa 6. heinäkuuta.Landry Nshimiye / AFP / Lehtikuva

Burundi lykkää ensi viikoksi kaavailtuja presidentinvaaleja viikolla eli heinäkuun 21.päivään, kertoo presidentti Pierre Nkurunzizan edustaja.

Vaalien siirto on puolittainen vastaus Itä-Afrikan maiden järjestön EAC:n äskettäiseen vetoomukseen. EAC pyysi vaaleihin kahden viikon lykkäystä, jotta Burundin hallituksen ja opposition väliseen syvään kiistaan jäisi sovitteluaikaa.

Nkurunziza ilmoitti huhtikuussa pyrkivänsä kolmannelle kaudelle. Sisällissodan jälkeen laadittu perustuslaki rajoittaa kaudet kahteen, mutta Nkurunziza vetoaa oikeuden päätökseen, jonka mukaan ehdokkuus on mahdollinen.

Oppositio ei ole siihen taipunut, vaan maassa on kuohunut voimakkaasti. Toukokuussa oppositio boikotoi parlamenttivaaleja. Nkurunzizan puolue sai siten murskavoiton, mutta kansainvälinen yhteisö ei pidä tulosta pätevänä.

Kriisi on Burundin pahin sitten sisällissodan, joka loppui vuonna 2005. Yli 70 ihmistä on kuollut ja 158 000 paennut naapurimaihin, arvioi YK.

Myös lauantain vastaisena yönä pääkaupungissa Bujumburassa räjähtelivät kranaatit ja rätisivät konetuliaseet. Ainakin yksi ihminen kuoli poliisin luodeista, kertovat silminnäkijät. Poliisi puolestaan kuvaa kranaatti-iskuja suunnitelluksi hyökkäykseksi poliisia vastaan.

Lähteet: Reuters, AFP