Kansanmusiikkijuhlat iloitsivat säästä huolimatta ja katse suunnattuna kohti tulevaa

Kaustisen jo keski-ikäinen Kansanmusiikkijuhlat piti järjestäjien mukaan pintansa koleassa säässä. Kansanmusiikin ystävät tulivat urheasti paikalle kuulemaan ennätysmääräistä esityskimaraa. Ensi vuoden ohjelmassa ovat teemoina mukana muun muassa Kainuu sekä puhallinsoittimet.

Kotimaa
Kuvassa kansanmusiikkijamit
Tuukka Myllymäki / Yle

Järjestäjistä Pro Kaustinen ry:n puheenjohtaja Sirpa Lahti ja toiminnanjohtaja Sini Keränen puhuvat helpottuneina kuluneen juhlaviikon tunnelmista. Huolta aiheutti jonkin verran sää. Yksi konsertti jouduttiin keskeyttämään turvasyistä.

– Säähän on loppujen lopuksi ollut parempi kuin mitä ennusteet lupasivat. Ja ihmiset ovat varmaan jo tottuneet viileään ilmaan alkukesästä, Keränen pohtii.

Esitysmäärät kasvussa

Siitä lähtien, kun Pro Kaustinen ry on alkanut tuottaa Kansanmusiikkijuhlia, esityksien määrä on kasvanut joka vuosi. Pro Kaustinen toiminnanjohtaja Sini Keränen toteaa, ettei festivaalin esitysmäärien kasvu voi enää mahdottomia kasvaa.

– Vuonna 2013 ennalta ilmoitettuja esityksiä oli 1138, seuraavana vuonna 1230 ja tänä vuonna niitä oli käsiohjelmaan ilmoitettu jopa 1334 kappaletta, sanoo Keränen.

Määrän suureen nousuun on esityspaikkojen soittoaikojen pidentyminen sekä soitto soi koko ajan.

Kuvassa kansantanssiryhmä Purppuri dansarna.
Tuukka Myllymäki / Yle

Kohti tulevaa

Seuraavan Kaustinen Kansanmusiikkijuhlan kehyksenä ovat Kainuu sekä puhallinsoittimet, ja työhön on jo ryhdytty.

– Tänä vuonna meidän festivaalien oma teema oli laulu ja ensi vuossa se on puhallinsoittimet. Lisäksi ensi vuonna on Kansantanssin Riemuvuosi, joka huomioidaan näkyvästi myös täällä Kaustisella, Keränen kertoo.

Lisäksi vuotta 2017 valotetaan hieman. Kyseessä on tuolloin Kaustisen musiikkijuhlan juhlavuosi. Samana vuonna juhlitaan myös Suomen 100-vuotisjuhlaa.

– Juhlavuotta ollaan kovasti valmistelemassa. Tuplajuhlat ovat luvassa, lupaa Pro Kaustinen ry:n puheenjohtaja Sirpa Lahti.