Väkijoukko kivitti Serbian pääministerin pois Srebrenican muistojuhlasta

Bosnian serbijoukot tappoivat Srebrenicassa 20 vuotta sitten kahdeksan tuhatta muslimimiestä ja -poikaa. Joukkomurha on edelleen erittäin kipeä kysymys Bosnian ja Serbian välillä.

Ulkomaat
Aleksandar Vučićia vihaisen väkijoukon kivittämänä.
Vihainen väkijoukko ei tyytynyt buuaamaan, vaan ryhtyi myös heittelemään Serbian pääministeri Aleksandar Vučićia kivillä, pulloilla ja muilla esineillä.Elvis Barukcic / AFP

Serbian pääministeri Aleksandar Vučić on joutunut poistumaan Sreberenican verilöylyn muistojuhlista Bosniasta, kun vihainen väkijoukko ei tyytynyt buuaamaan, vaan ryhtyi myös heittelemään pääministeriä kivillä, pulloilla ja muilla esineillä.

Yksi kivistä osui Vučićia päähän ja hänen silmälasinsa hajosivat, Vučićin tiedottaja kertoo. Vučić ja hänen seurueensa juoksivat autoihinsa. Bosnian hallituslähteen mukaan he ovat poistuneet paikalta kokonaan.

Vučić on vastustanut Srebrenican 20 vuoden takaisten tapahtumien nimeämistä kansanmurhaksi. Serbia vetosi asiassa myös Venäjään, joka käyttikin veto-oikeuttaan, kun YK:n turvallisuusneuvosto äänesti nimeämispäätöksestä aiemmin tällä viikolla.

Vihainen väkijoukko kehotti Vučićia huutamalla myöntämään osallisuutensa kansanmurhaan. He huusivat tälle "velvollisuutta" ja "kansanmurhaa". Osa kantoi kylttejä, joissa siteerattiin Vučićin sodanaikaista lausuntoa: Jokaista tapettua serbiä kohti, me tapamme sata bosniakkia".

Lähteet: Reuters