Sähkön tulo muutti maaseudun – Tähkä-museo esittelee tämän murroksen

Liperin maaseutumuseo Tähkä esittelee maaseudun sähköistymisen. Museoalueen uudessa hallissa on esillä laitteita niin höyläämöistä, navetoista kuin keittiöistäkin.

Kotimaa
Maaseutumuseo Tähkä.
Maaseutumuseo Tähkä kertoo, miten sähkön tulo muutti elämää maaseudulla.

Liperin kirkonkylällä sijaitsevassa maaseutumuseo Tähkässä näkyy se huima muutos, jonka sähköjen tulo maaseudulle sai aikaan. Museoon on koottu sähköistymiseen liittyvää tietoa ja tavaroita. Monelle kävijälle ensimmäisenä pistää silmään lattialla lepäävä, lähes parin kuutiometrin kokoinen kone.

– Tässä on yli 100 vuotta vanha valaistusgeneraattori, joka on tuotu Pankakosken puuhiomolta. Sillä on tehty sähköä höyryvoimalla jo vuonna 1904. Se yleensä vie huomion ensimmäisenä, esittelee Tähkä-museon opas Ilona Suviranta.

Generaattori on monelle tuntematon laite, mutta varsinkin maidontuotantoon liittyvät koneet herättävät paljon keskustelua ja tuovat kävijöille mieleen omakohtaisia sattumuksia.

– Varsinkin navetan puolelta lypsykoneet ja maidonjäähdyttimet ovat monelle tuttuja, Suviranta hymyilee.

Näyttely kasvaa koko ajan

Maalaismaisemassa peltojen reunalla sijaisevassa Tähkä-hallissa on jo paljon sähköistymiseen liittyviä esineitä. Sähkö virtaa maaseudulle -näyttelyyn tulee kuitenkin jatkuvasti uutta katsottavaa.

– Museo ei ole vielä valmis, eikä taida koskaan ollakaan. Taas on se ilo, että meille on tulossa henkilö, joka etsii omille vanhoille esineilleen uutta elämän paikkaa ja toivotaan, että se löytyy täältä. Eli koko ajan näyttely rakentuu, Tarkkonen sanoo.

Sähköistämisestä kertova näyttely on ollut hyvä vetonaula museoalueen muiden nähtävyyksien, kuten tuulimyllyn ja muiden rakennusten lisäksi.

– Selvästi tiedotus ja tämän Tähkä-hallin valmistuminen on tuonut tänne lisää väkeä, Liperi-seuran sihteeri Jaana Tarkkonen iloitsee.

– Hyvin paljon käy paikallisia ja monet tulevat kauempaakin katsomaan, kenellä on kiinnostusta maaseutuun. Täältä löytyy kyllä jokaiselle jotakin, Suviranta lupaa.