Serbia tuomitsee pääministerinsä "salamurhayrityksen" Srebrenican muistojuhlassa

Väkijoukko heitteli kiviä, pulloja ja muita esineitä päin Serbian pääministeri Aleksandar Vučićia, kun tämä saapui muistojuhlaan. Yksi kivi osui Vučićia kasvoihin.

Ulkomaat
Henkivartijat yrittää suojella Serbian pääministeri Aleksandar Vučićia
Henkivartijat yrittävät suojella Serbian pääministeriä Aleksandar Vučićia vihaisen väkijoukon toimilta.Dimitar Dilkoff / AFP

Serbia on tuominnut kovin sanoin Srebrenican muistojuhlan tapahtumat aiemmin lauantai-iltapäivänä. Serbian sisäministeri Nebojša Stefanović kuvaa kivienheittelyä salamurhayritykseksi. Ulkoministeri puhuu hyökkäyksestä Serbiaa vastaan.

– Tämä on skandaalimainen hyökkäys ja voin sanoa, että sitä voi pitää salamurhayrityksenä, Nebojša Stefanović sanoi serbialaiselle televisiokanavalle, uutistoimisto Reuters kertoo.

– Bosnia on epäonnistunut luomaan edes minimaaliset turvallisuusedellytykset pääministerillemme.

Kiihtynyt väkijoukko heitteli kiviä, pulloja ja muita esineitä päin Serbian pääministeri Aleksandar Vučićia, kun tämä saapui laskemaan kukkaseppelettä muistojuhlaan.

Yksi kivi osui Vučićia kasvoihin ja hänen silmälasinsa hajosivat. Vučić ja hänen seurueensa juoksivat autoihinsa ja poistuivat paikalta kokonaan.

Serbian ulkoministeri Ivica Dačić luonnehtii tapahtumia hyökkäykseksi Serbiaa vastaan.

– Se ei ole hyökkäys pelkästään Vučićia vastaan, vaan koko Serbiaa ja sen rauhantyötä ja alueellista yhteistyötä vastaan, Dačić sanoi lausunnossa, uutistoimisto AFP kertoo.

Vučić on vastustanut Srebrenican 20 vuoden takaisten tapahtumien nimeämistä kansanmurhaksi. Serbia vetosi asiassa myös Venäjään, joka käyttikin veto-oikeuttaan, kun YK:n turvallisuusneuvosto äänesti nimeämispäätöksestä aiemmin tällä viikolla.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet Srebrenicaan Bosniaan kunnioittamaan niitä noin 8 000 muslimimiestä ja -poikaa, jotka menettivät henkensä serbijoukkojen käsissä yhden päivän aikana 20 vuotta sitten.

Lähteet: Reuters, AFP