Serbian pääministeri: Käteni on ojennettu Bosnian muslimeille

Serbian pääministeri Aleksandar Vučić joutui pakenemaan Srebrenican verilöylyn muistojuhlasta, kun kiihtynyt väkijoukko alkoi heitellä häntä kivillä, pulloilla ja muilla esineillä.

Ulkomaat
 Aleksandar Vučić.
Serbian pääministeri Aleksandar Vučić.Valdrin Xhemaj / EPA

Serbian pääministeri Aleksandar Vučić on esiintynyt sovinnollisesti palattuaan Srebrenican muistojuhlasta Belgradiin lauantai-iltana. Vučić joutui pakenemaan muistojuhlasta, kun kiihtynyt väkijoukko alkoi heitellä häntä kivillä, pulloilla ja muilla esineillä.

– Pahoittelen, että jotakin tämänkaltaista tapahtui. Pahoittelen, että jotkut eivät hyväksyneet vilpitöntä aikomustamme rakentaa vilpitön ystävyys Serbian ja bosniakkien välille, Vučić sanoi toimittajille Belgradissa.

Serbian ulkoministeri ja sisäministeri ehtivät kommentoida tapahtumia hyökkäyksenä Serbiaa vastaan ja salamurhayrityksenä. Vučić esiintyi hillitymmin.

– Käteni on yhä ojennettu [Bosnian muslimeille] ja jatkan sovintopolitiikkaani Balkanin valtioiden välillä.

Pääministeri Aleksandar Vučić kertoi, että yksi kivistä oli osunut hänen suuhunsa, mutta hän ei loukkaantunut. Hänen silmälasinsa putosivat maahan ja menivät rikki.

Kymmenet tuhannet ihmiset ja valtionpäämiehet osallistuivat tänään lauantaina Srebrenican verilöylyn 20-vuotismuistojuhlaan. Serbijoukot surmasivat noin 8 000 muslimimiestä ja -poikaa Srebrenicassa yhden päivän aikana 20 vuotta sitten.

Vučić tuomitsi teon hirviömäisenä tekona muistojuhlan alla. Hän on kuitenkin vastustanut Srebrenican verilöylyn nimeämistä kansanmurhaksi. Serbia vetosi asiassa myös Venäjään, joka käytti veto-oikeuttaan, kun YK:n turvallisuusneuvosto äänesti nimeämispäätöksestä aiemmin tällä viikolla.

Lähteet: AFP