1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikan kriisi

Saksalaislehti: Valtiovarainministeriö kielteinen Kreikan ehdotuksiin – ehdottaa väliaikaista eroa eurosta

Saksan valtiovarainministeriön mielestä Kreikan pitää joko parantaa uudistusehdotuksiaan tai erota eurosta ainakin viideksi vuodeksi.

Kreikan kriisi
Wolfgang Schäuble
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble.Oliver Hoslet / EPA

Saksan valtiovarainministeriö pitää Kreikan hallituksen uudistusehdotuksia riittämättöminä, sanomalehti Frankfurter Allgemeine kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Ehdotuksista puuttuvat oleellisen tärkeät uudistukset maan nykyaikaistamiseen ja talouskasvun edistämiseen pitkällä aikavälillä, valtiovarainministeriö arvioi lausunnossa, jonka lehti on lukenut. Siksi ne eivät lehden mukaan voisi olla uuden, kolmivuotisen Euroopan vakausmekanismin lainaohjelman pohjana.

Valtiovarainministeriö ehdottaa kahta eri vaihtoehtoa Kreikan tilanteen ratkaisemiseksi. Ensimmäisessä vaihtoehdossa Kreikka tekisi parannuksia uudistusehdotuksiinsa ja myisi 50 miljardin edestä valtion omaisuutta ja maksaisi sillä velkoja.

Toisessa vaihtoehdossa Kreikka lähtisi euroyhteistyöstä ainakin viideksi vuodeksi ja järjestäisi velkansa uudelleen. Se säilyisi Euroopan unionin jäsenenä ja saisi kasvua edistävää, humanitaarista ja teknistä avustusta.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ennakoi Kreikka-neuvotteluista erittäin vaikeita, ennen kuin euroryhmän kokous alkoi Brysselissä iltapäivällä.

Kreikan hallituslähteiden mukaan maan mahdollinen ero eurosta ei ole noussut esiin euroryhmän kokouksessa.

Lue seuraavaksi