1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iranin ydinneuvottelut junnaavat paikoillaan – takaraja siirtyy jälleen?

Yli kaksi viikkoa jatkuneiden neuvottelujen takarajaa on siirretty jo kolme kertaa. Sopimuksen syntyminen maanantaihin mennessä näyttää epätodennäköiseltä.

Wienissä käytävissä neuvotteluissa Iran ja niin sanotut P5+1-maat – Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska ja Saksa – hierovat historiallista sopua Iranin ydinohjelmasta. Kuva: Carlos Barria / AFP

Itävallan pääkaupungissa Wienissä alkaa sunnuntaina Iranin ydinneuvottelujen 16. päivä. Vaikeiden neuvottelujen takarajaa on siirretty jo kolmesti. Lauantaina Yhdysvaltojen ja Iranin keskinäinen nokittelu yltyi siihen malliin, että sopimuksen syntymistä maanantaihin mennessä voi pitää epätodennäköisenä.

Wienin neuvotteluissa on tarkoitus varmistaa, ettei Iran käytä ydinohjelmaansa ydinaseen kehittämiseen. Vastineeksi ohjelman rajoittamisesta ulkovallat tarjoavat talouspakotteiden helpottamista.

Viikonloppuna neuvottelut ovat ottaneet jonkin verran takapakkia. Iran ja Yhdysvallat ovat vuoronperään uhanneet lähteä neuvottelupöydästä, mikäli toinen osapuoli ei taivu myönnytyksiin.

Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei kutsui Yhdysvaltoja Iranin valtiollisessa televisiossa "loistavaksi esimerkiksi ylimielisyydestä".

Khamenein puheista ei vielä voi vetää sitä johtopäätöstä, että ydinneuvottelut olisivat kariutuneet, mutta ainakaan ne eivät ole omiaan parantamaan Yhdysvaltojen ja Iranin välisiä suhteita. Vielä perjantaina Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kehui ydinneuvottelujen ilmapiiriä rakentavaksi.

Wienissä käytävissä neuvotteluissa ovat paikalla Iranin lisäksi niin sanotut P5+1-maat, eli Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska, ja Saksa.