Selfiet otettiin sovun ja solidaarisuuden palvelukseen Myanmarissa

"Minun ystäväni" -selfiekampanja ja "Kukkaiskieltä"-blogi, joka haravoi vihapuhetta sosiaalisesta mediasta, ovat pieni mutta tarmokas vastavoima Myanmarin vähemmistöjen vastaiselle vihan lietsonnalle sosiaalisessa mediassa.

Ulkomaat
Kuvankaappaus #myfriend-kampanjan Twitter-sivusta.
Kuvankaappaus #myfriend-kampanjan Twitter-sivusta.Twitter / #myfriend

Myanmarilaiset opiskelijat ovat aloittaneet kampanjan, jonka tarkoituksena on edistää ystävyyssuhteita maan yli 130 kansallisuuden kesken. Pääkaupungissa Yangonissa syntynyt kampanja on poikkeuksellinen valonsäde maassa, jossa vähemmistöihin kohdistuu paljon vihapuhetta ja väkivaltaa.

Välineekseen nuoret ovat ottaneet nykypäivän tuikitavallisen ilmiön: itsestä ja ystävistä kännykällä näpätyt valokuvat eli selfiet. "Minun ystäväni" ja "Ystävyydellä ei ole rajoja" -kampanjoiden nimissä otetuissa kuvissa sosiaalisen median palveluissa hymyilee niin valtaväestöön buddhalaisiin kuin muslimeihin ja muihin vähemmistöihin kuuluvia nuoria.

– Kaikki ottavat selfieitä. Miksi emme siis käyttäisi niitä kunnon tarkoitukseen, yhteiskunnan parantamiseen? sanoo kampanjan perustajajäsen Wai Wai Nu. Hän kuuluu rohingyaheimoon, joka on yksi maailman vainotuimmista kansallisuuksistaan ja Myanmarissa kansalaisuudeton.

Hänet herätti toimimaan vihapuhe, jonka kohteena useimmiten ovat rohigyat ja muut muslimivähemmistöt, joita on Myanmarin väestöstä arviolta neljä prosenttia. Kampanjaan antoivat vauhtia vaalien lähestyminen ja pelko siitä, että vaalikampanjointi koventaa asenteita entisestään.

Pitkä ahdinko käväisi ulkomaillakin uutisissa

Lietsonnan kärjessä ovat kovan linjan buddhalaismunkit, eikä poliisistakaan ole apua, usein päinvastoin. Kansallismieliset buddhalaisjärjestöt maalaavat muslimeista kuvaa maahan tunkeutuneina muukalaisina siitä huolimatta, että esimerkiksi rohingyat ovat asuneet Myanmarissa monta sataa vuotta.

Tänä vuonna rongyojen pitkäaikainen ahdinko on päässyt myös kansainvälisiin uutisiin, kun ihmissalakuljettajat ovat jättäneet vainoa pakoon pyrkineitä ihmisiä tuuliajolle merelle eivätkä rannikon valtiot ole olleet halukkaita ottamaan heitä vastaan.

"Hallitus ei suitsi vihapuheita"

Selfiesivustot eivät ole ainoita paikkaja, joissa vihan vastustajat hyödyntävät Myanmarissa vapautunutta internetia. "Kukkaiskieltä"-blogissaan Nay Phone Latt valvoo ja raportoi muun muassa Facebookin vihapuheita.

Hänen mukaansa hallitus on niiden suhteen välinpitämätön. Sosiaalisessa mediassa on järjestelmällisiä vihakampanjoita, jotka ovat tiukasti sidoksissa Myanmarissa harjoitettuun politiikkaan, hän sanoo.

Tunnetuimmalla kovan linjan munkilla Wirathulla on 74 000 seuraajaa Facebookissa. "Minun ystäväni" on yltänyt vasta 1 700:aan peukutukseen, mutta viestiä aiotaan levittää ahkerasti Myanmarin valmistautuessa marraskuun vaaleihin.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset