1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kreikka-kanta heilutti hallitusta?

Pääministeri Juha Sipilää tai ulkoministeri Timo Soinia ei ole tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ylen tietojen mukaan Suomen hallitus on ollut vaarassa kaatua Kreikka-kannan takia. Perussuomalaiset vastustavat ehdottomasti suuren lainan antamista Kreikalle.

Yle on tavoitellut pääministeri Juha Sipilää ja ulkoministeri Timo Soinia kommentoimaan tietoa, että perussuomalaiset olisivat olleet valmiit kaatamaan hallituksen, mikäli Suomi suostuu Kreikan uuteen lainaan. Kumpaakaan ei ole tavoitettu.

Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen vastasi, että neuvotteluja ei tässä vaiheessa kommentoida.

Tutkijatohtori Timo Miettisen mukaan lauantai-illan uutiset viittaavat siihen, että perussuomalaiset saivat tahtonsa läpi.

– Perussuomalaisten tiukka linja on illan uutisten mukaan kyllä voitolla. Oma ymmärrykseni on se, että keskustankin kannattama vaatimus siitä, että Suomen vastuut eivät saa kasvaa, ei tarkoita sitä, ettei vakausmekanismia voisi hyödyntää missään tilanteessa, Miettinen sanoo.

Sunnuntaina euromaiden pääministerit käsittelevät Kreikan lainaohjelmaa. Jos Euroopan keskuspankki ja Euroopan komissio ovat sitä mieltä, että Kreikan tilanne voisi horjuttaa koko euroalueen vakautta, voi euroryhmä maanantaina äänestää Kreikan lainaohjelmasta. Silloin Suomen vastustus ei riittäisi estämään ohjelman toimeenpanemista.