1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Huumepomo karkasi huippuvartioidusta vankilasta – taas

Joaquin "El Chapo" Guzman kuuluu Sinaloan kartelliin, jonka uskotaan valvovan huumekaupan tärkeimpiä rajanylityspaikkoja Meksikon ja Yhdysvaltain välillä. Lauantaina Guzman haihtui vankilansa suihkuhuoneesta.

Ulkomaat
Meksikolainen huumepomo Joaquin Guzman, "El Chapo", vangittiin 22. helmikuuta. Hän oli pakoillut poliisia 12 vuotta.
Meksikolainen huumepomo Joaquin Guzman, "El Chapo", vangittiin helmikuussa 2014. Hän oli pakoillut poliisia 13 vuotta.Ronaldo Schemidt / AFP / Lehtikuva

Meksikon pahamaineisimpiin huumepomoihin kuuluva Joaquin "El Chapo" Guzman on paennut Altiplanon vankilasta, jonka turvatoimet ovat maan tiukimpia. Kerta ei ollut ensimmäinen: Guzman livisti toisesta huipputarkkaan vartioidusta vankilasta Puente Grandesta vuonna 2001.

Ennen vankeuttaan Guzman johti voimakasta Sinaloan kartellia, jonka vaikutusvalta ulottuu koko Pohjois-Amerikkaan ja myös Eurooppaan ja Australiaan.

Meksikon viime vuosien verisessä huumesodassa kartellin arvioidaan olleen sekä keskeinen että voitokas osapuoli. Niinpä sen hallinnassa uskotaankin nyt olevan useimmat Meksikon ja Yhdysvaltain välisten huumereittien tärkeimmistä rajanylityspaikoista.

Edellinen pako kesti yli kymmenen vuotta

Guzman nähtiin viimeksi lauantai-iltana, kun hän meni suihkuhuoneeseen vankilassaan, joka sijaitsee lähellä pääkaupunkia Méxicoa. Kun vartija myöhemmin kävi tarkistamassa hänen sellinsä, se oli tyhjä.

Etsintöjen takia muun muassa keskeytettiin läheisen Tolucan lentokentän liikenne, mutta Guzmanista ei ole löydetty jälkeäkään.

Guzman pidätettiin viime vuoden helmikuussa oltuaan pakosalla 13 vuotta. Häntä odotti pitkä syytelista Yhdysvaltain puolella.

Edellisen kerran Guzman napattiin Guatemalassa vuonna 1993. Sieltä hänet luovutettiin Meksikoon kärsimään 20-vuotista tuomiota murhasta ja huumekaupasta. Kahdeksan vuoden jälkeen hän kuitenkin karkasi houkuteltuaan vankilan vartijat auttamaan paossa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi