Hyppää sisältöön

Israelissa pidätettiin juutalaisnuoria iskusta kristittyjen kirkkoa vastaan

Kirkkoalueella yksi rakennus poltettiin ja toisen seinään maalattiin epäjumalanpalvonnasta syyttävä juutalaisteksti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Israelin poliisi kertoo pidättäneensä useita ihmisiä, joita epäillään osallisuudesta kristittyjen kirkkoa vastaan viime kuussa tehtyyn iskuun. Kirkko sijaitsee Galilean- eli Genesaretinjärven rannalla paikalla, jossa Jeesuksen uskotaan ruokkineen viisi tuhatta ihmistä viidellä leivällä ja kahdella kalalla.

Poliisi kertoo jäljittäneensä epäillyt yhteistyössä tiedustelupalvelu Shin Betin kanssa ja pidättäneensä heidät sunnuntain vastaisena yönä. Ultraortodoksijuutalaisen järjestön mukaan pidätetyt ovat kolme juutalaisnuorta.

Kirkko rakennettiin 1980-luvulla paikalle, jossa oli 300- ja 400-luvuilla sijainnut pyhäkkö Jeesuksen ihmetyön muistoksi.  Yksi alueen rakennuksista paloi täysin, mutta kirkko säilyi ilman palovahinkoja. Toisen rakennuksen seinään oli maalattu hepreankielinen rukous, joka kieltää väärien jumalien palvonnan.

Pääministeri Benjamin Netanjahu tuomitsi iskun, joka hänen mukaansa oli hyökkäys kaikkia vastaan. Hän myös määräsi Shin Betin ottamaan tihutyön tutkimuksen yhdeksi päätehtäväkseen.

Kesäkuun puolivälissä tehdyn iskun jälkeen Rabbit ihmisoikeuksien puolesta -järjestö kertoi, että kirkkoja, moskeijoita ja luostareita vastaan Israelissa ja sen miehittämillä palestiinalaisalueilla on tehty 43 viharikosta sitten vuoden 2009.

Iskuista on pidätetty kymmeniä ihmisiä, mutta hyvin harva on saanut tuomion tai edes syytteen. Useimmiten lieventävänä tekijänä on pidetty nuorta ikää.