Satoja villieläimiä kuoli Intian tulvissa – joukossa kymmenen uhanalaista aasianleijonaa

Tulvat ovat vauhdittaneet keskustelua siitä, pitäisikö leijonia levittää muillekin alueille Intiassa.

Ulkomaat
Rankkasateita New Delhissä.
Rankkasateita New Delhissä 11. heinäkuuta.Rajat Gupta / EPA

Satoja villieläimiä kuoli kesäkuun loppupuolen tulvissa Gujaratin osavaltiossa Länsi-Intiassa, viranomaiset kertovat. Joukossa oli kymmenen erittäin uhanalaista aasianleijonaa.

Gujaratin osavaltiossa sijaitseva Girin kansallispuisto on ainoa paikka maailmassa, jossa aasianleijonia asuu vielä luonnossa. Niitä on noin 350. Ne ovat pienen elinalueensa vuoksi alttiita luonnonkatastrofeille.

Vedenpinta nousi tulvissa jopa 2,8 metrillä lyhyessä ajassa. Metsäviranomaiset ja paikalliset aktivistit kertovat tavanneensa kymmenen leijonanraadon lisäksi useita heikkokuntoisia leijonia.

Tulvat ovat vauhdittaneet keskustelua siitä, pitäisikö aasianleijonia yrittää levittää muillekin alueille Intiassa. Villieläinasiantuntijat kannattavat eläimien levittämistä, mutta Gujaratin aluehallitus vastustaa sitä.

– Ei ole mitään keinoa ennustaa katastrofeja, ja siksi olisi ratkaisevaa perustaa ainakin toinen alue, jolla leijonapopulaatio voisi elää luonnossa, leijona-asiantuntija Ravi Chellam sanoo.

Luonnonkatastrofien lisäksi aasianleijonia uhkaavat tautiepidemiat pienellä elinalueella. Intian korkein oikeus päätti vuonna 2013, että osa leijonista pitäisi siirtää toiseen osavaltioon. Gujaratin aluehallitus ei kuitenkaan suostu siirtämään leijonia. Ne ovat osavaltion ylpeys.

Aasianleijonat rauhoitettiin 1950-luvulla. Tulvissa kuoli leijonien lisäksi lähes 1700 nilgauantilooppia ja 90 aksishirveä.

Lähteet: AFP