Suomen kielteinen Kreikka-kanta kummastuttaa myös Ateenassa asuvia suomalaisia

Suomen tiukka kanta Kreikan lainaneuvotteluissa herättää kummastusta paitsi kreikkalaisissa, myös muualla maailmassa. Kansainvälinen media on käsitellyt tänään laajasti Suomen kantaa. Kielteinen kanta yllätti myös Ateenassa asuvat suomalaiset.

Kuva: Orestis / EPA

Suomi on päässyt sunnuntaina monen suuren sanomalehden verkkosivuston etusivulle. Muun muassa espanjalaisissa ja portugalilaisissa lehdissä Suomen katsotaan uhkaavan tai estävän sopimuksen tai pelastuspaketin toteutumisen.

Eilisten neuvotteluiden tuloksena syntynyt Suomen kielteinen kanta Kreikan kolmannelle lainaohjelmalle herättää laajaa keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.

Kielteinen kanta on poikinut kovaa pöhinää myös Twitterissä. Tunniste #Finland tuo esille hyvin kovasanaistakin kritiikkiä Suomea kohtaan. Kriitikoiden joukossa on myös suomalaisia.

Kreikassa tämä keskustelu on ainakin toistaiseksi pysynyt rauhallisena, kertoo Suomen Kreikan-suurlähettiläs Pauli Mäkelä Ateenasta.

– Suomi on kyllä keskeisesti esillä ja katsotaan, että lainaohjelman vastustus on vakava asia. Voi kuitenkin sanoa, että virallisella puolella Suomen Kreikka-kriittisyys uuden lainaohjelman osalta ei ole yllätys.

– Sosiaalisen median puolella varmasti irrotellaan enemmän, mutta sieltä löytyy tietysti osittain ihan roskaakin, Mäkelä jatkaa.

Mäkelä korostaa, että Saksa nähdään kreikkalaisittain edelleen suurempana uhkana kuin Suomi.

– Ainakin yksittäisissä hallituspuoluekommenteissa katsotaan, että Saksa olisi jälleen nöyryyttämässä Kreikkaa ja jopa ajamassa Tsiprasin hallitusta kumoon.

"Kukaan suomalainenkaan ei haluaisi tätä kokea"

Ateenassa asuvat suomalaiset ovat niin ikään hämmästyneitä, vaikka Suomen kanta lainaohjelmaan ei tullutkaan täysin puun takaa.

– Tavallaan tämä oli yllätys, mutta toisaalta taas ei. Tiukka kanta on kyllä tullut selväksi jo aiemminkin, mutta se, että Suomi näistä kaikista maista oli se tiukin, hämmentää paljonkin, toteaa Ateenassa 16 vuotta asunut Katja Turunen.

Niin ikään toistakymmentä vuotta Ateenassa asunut Mari Hilonen on ihmeissään.

– Olen jo ennen tätä viikonloppua toki huomannut, että Suomen kanta on hyvin kielteinen. Ihmettelen sitä silti, toteaa Hilonen.

Hilosen mukaan Kreikassa toivotaan varmasti ennenkaikkea tilanteen nopeaa tasoittumista, jotta arkielämä pääsisi normaaleille raiteilleen mahdollisimman pian.

– Se tilanne, joka täällä nyt on, sitä ei varmaan kukaan suomalainenkaan haluaisi kokea, Hilonen sanoo.

Matkatoimistojen mukaan Kreikan lomasaarilla  tunnelma on rauhallinen eikä minkäänlaisia tunteenpurkauksia suomalaisia kohtaan ole esiintynyt.