Rapukauden aloitus saattaa jäädä hiljaiseksi

Heinäkuun 21. päivä alkava ravustuskausi saattaa startata Keski-Pohjanmaalla ja lähialueella verkkaisesti. Ravut eivät todennäköisesti lähde hanakasti liikkeelle, sillä ne eivät ole kylmien vesien vuoksi päässeet vaihtamaan kuortaan.

ravut
Rapuja merrassa Vääräjoella.
Aarne Kiiskilä valmistaa merrat itse muovimatoista.Petra Haavisto / Yle

Keski-Pohjanmaalla rapukanta on perinteisesti ollut paras Vääräjoella. Rapuja on sieltä odotettavissa tänäkin vuonna, mutta niiden odotetaan pysyttelevän piiloissaan vielä heinäkuussa. Kylmän sään vuoksi ravut eivät ole päässeet vaihtamaan kuorta ajoissa, joten ne eivät lähde vielä liikkeelle.

Sieviläinen ravustaja Aarne Kiiskilä aikoo lähteä Väärällejoelle ravustuksen alkaessa 21.7. kelllo 12 aikaan. Hän arvioi näin etukäteen, että joen vedet ovat kyllä olleet niin korkealla, että ravustajien on ehkä vaikea asetella mertoja ja liikkua vesillä.

– Veikkaan, että ravut ovat kauden alussa piilossa. Menee varmaankin elokuulle, ennen kuin parhaat tulokset saadaan. Nyt on 70-80 senttiä jokivesi korkeammalla kuin tavallisesti, että vaikea päästä rantaan edes.

Rapuja pitäisi ainakin ennakkokäsityksen mukaan olla joessa.

– Rapukanta jäi viime vuonna hyväksi meidän alueella. Viime vuosi oli heikko myynnin kannalta, kun pikkutäplärapua tuotiin Virosta ja myytiin Helsingissä jokirapuna. Toivottavasti markkinointi pysyisi tänä vuonna oikeanlaisena, sanoo Kiiskilä.