Ratkaisu löytyi – Kreikka-neuvottelut päättyivät

Brysselissä käytävissä neuvotteluista Kreikan kolmannesta lainapaketista on päästy sopimukseen.

Kreikan kriisi
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vas.), Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem Brysselissä lehdistötilaisuudessa 13. heinäkuuta 2015.
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vas.), Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem Brysselissä lehdistötilaisuudessa 13. heinäkuuta 2015. Olivier Hoslet / EPA

Kreikan kolmannesta lainapaketista Brysselissä neuvotelleet Euroopan johtajat ovat päässeet sopuun lainapaketin ehdoista.

Sovusta twiittasi ensimmäisenä Belgian pääministeri Charles Michel, joka sanoi, että sopuun on päästy.

Vähän myöhemmin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi Twitterissä, että kokouksessa on päästy yksimielisesti sopuun. Tuskin mukaan Kreikan lainaohjelma voi nyt edetä olennaisten muutosten ja rahallisen tuen kautta.

Tuskin mukaan Kreikan kolmannesta lainapaketista on päästy sopuun ja maa säilyy euroalueen jäsenenä. Tuskin mukaan sopu Kreikan lainoittajien kanssa auttaa sitä pääsemään jälleen oikealle polulle.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan seitsemäntoistatuntisten neuvottelujen jälkeen saatu sopu tarkoittaa sitä, että Kreikka voi saada 86-87 miljardia euroa kolmen vuoden aikana. Kyse on Kreikan kolmannesta pelastuspaketista viiden viime vuoden aikana.

Nyt saavutettu sopu ei anna Kreikan velkoja anteeksi, mutta Kreikalla saattaa sovun myötä olla enemmän aikaa maksaa velkaansa takasin.

Viidenkymmenen miljardin euron yksityistämispaketista puolet on tarkoitus käyttää Kreikan pankkien rahoittamiseen.

Juuri Saksan vaatima yksityistämispaketti oli pitkään kompastuskivi sovun löytämisessä, samoin kuin IMF:n osallistuminen lainapakettiin, mitä Kreikka vastusti.

Poliittinen sopu askel kohti lainapaketin maksamista

Kreikan pääministerin Alexis Tsipraksen on saavutetun sovun mukaan keskiviikkoon mennessä vietävä maan parlamentissa läpi tiukkoja säästötoimia esimerkiksi eläkkeisiin sekä yksityistettävä valtion omaisuutta. Vastineeksi muut 18 euromaata aloittavat keskustelut kolmannen lainapaketin maksamisesta.

Ei ole varmaa, saako neuvottelutulos tuen Kreikan parlamentissa. Useiden euromaiden parlamenttien on myös hyväksyttävä uusi lainaohjelma.

Uutistoimisto AP:n siteeraama kyproslaisen viranomaislähteen mukaan Kreikan lainoittajat pohtivat lyhytaikaisen tuen antamista maalle myöhemmin maanantaina. Tämä saattaisi tarkoittaa, että saavutettu poliittinen sopu mahdollistaa Euroopan keskuspankin hätäavun kreikkalaisille pankeille, joiden varat uhkaavat loppua tällä viikolla.

EKP:n on nyt päätettävä, onko tämänpäiväinen sopu tarpeeksi, jotta se voi tarjota Kreikan pankeille hätäapua. EKP:n mukaan pankkien avautumiseen huomenna tarvittaisiin siltä 2 miljardia euroa. Se ei poistaisi 60 euron nostorajoitusta, mutta pankit voisivat jälleen alkaa tarjota muita palveluita.

Kreikka on saanut kaksi aikaisempaa lainapakettia, joiden arvo on yhteensä 240 miljardia euroa. Maan velka on yhteensä noin 320 miljardia euroa.

"Grexit ei ole enää vaihtoehto"

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Juncker sanoi, että sovun löydyttyä, Grexit ei enää ole vaihtoehto.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi, että he taistelivat raskaan taistelun ja maa kohtaa nyt vaikeita päätöksiä.

– Me estimme taloudellisen tukahduttamisen ja ehkäisimme pankkijärjestelmän romahtamisen, Tsipras sanoi.

Tsiprasin mukaan päätös pitää Kreikan taloudellisen vakauden tiellä ja se tarjoaa mahdollisuuksia taloudelliseen kasvuun, vaikka sopimuksen ehtojen käyttöönotto on vaikeaa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel varoitti Kreikalla ja sen eurooppalaisilla kumppaneilla olevan vielä edessään pitkä ja vaikea tie.

– Tie lainapaketin lopulliseen viimeistelyyn tulee olemaan pitkä ja viime yön neuvotteluiden perusteella myös vaikea, Merkel sanoi.

Kreikka-saaga jatkuu – Yle seuraa hetki hetkeltä

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset