1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Unitutkija: Pitkään valvottaessa vahvin voittaa

Kreikan kriisiin etsittiin ratkaisua yli yön kestäneissä neuvotteluissa. Pitkään valvominen erottelee neuvottelijoista jyvät ja akanat.

talous
Väsyneitä journalisteja
Väsyneitä journalisteja Brysselissä 12. heinäkuuta.Olivier Hoslet / EPA

Ihminen ei ole skarpeimmillaan valvottuaan pitkään. Olo on kuin pienessä humalassa: keskittymiskyky ja tarkkaavaisuus heikentyvät. Neuvottelutilanteessa se on huono asia.

– Valvominen hidastaa reaktionopeutta. Jos pitää äkkiä tehdä päätös, siihen ei välttämättä pysty, arvioi unitutkija, tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Neuvottelujen venyttäminen voi olla myös neuvottelutaktiikkaa.

– Se on varmaan haluttukin tehdä niin, että vahvin voittaa. Ne, jotka jaksavat valvoa ylipitkän vuorokauden, saavat paremman tuloksen kuin ne, jotka väsähtävät, Partonen arvioi.

– Ei se tietysti reilulta kuulosta.

Toisaalta neuvottelijoita harvoin on vain yksi, joten lopputulokseen väsymys ei välttämättä vaikuta. Keskittymiskyvyn ja päätöksenteon kannalta olisi viisainta, että neuvottelijat lepäisivät vuorotellen.

Ne, jotka jaksavat valvoa ylipitkän vuorokauden, saavat paremman tuloksen.

Timo Partonen, tutkimusprofessori THL

– Onneksi neuvotteluja ei jätetä yhden ihmisen varaan. Käykö muut sitten lepäilemässä ja muut jatkavat, sehän olisi järkevämpää kuin että kaikki valvovat ylipitkän vuorokauden, Timo Partonen pohtii Kreikka-neuvottelujen taktiikkaa.

Kreikan tulevaisuutta ei ratkaise se, minkä maan edustaja on paras valvomaan.

– Kyseessä on aina ihmisten välinen kompromissi. Se on aina parempi jollekin ja huonompi jollekin toiselle.

Lue seuraavaksi