Joensuun Maila porskuttaa sarjakärjessä – joko tämä vuosi on kultainen?

Vain viisi ottelua runkosarjassa tällä kaudella hävinnyt Joensuun Maila johtaa miesten Superpesistä. JoMa on havitellut kultaa useina vuosina, mutta pronssia kirkkaampaa mitalia ei ole koskaan irronnut. Nykyinen menestys pohjautuu monivuotiseen kovaan työhön.

urheilu
Joensuun Mailan Aleksi Rautiainen valmistautuu lyöntiinsä.
Esa Huuhko / Yle

Joensuun Maila palasi Miesten Superpesiksen kärkipaikalle voitettuaan viikonloppuna Kankaanpään Mailan. Kaiken kaikkiaan 14 voittoa 19 ottelusta kerännyt joukkue on viihtynyt sarjan piikkipaikalla moneen otteeseen kauden aikana.

Menestyksen taustalla on pitkäjänteinen työ.

– Joensuussa on tehty systemaattisesti töitä jo pitkään. Tämä joukkue on nyt ollut kaksi vuotta kasassa ja sopivat palaset on löydetty. Eli ei tämä mitenkään yllätys ole. Olemme voittaneet vahvoja joukkueita viime aikoina ja sitä kautta itseluottamuskin on kasvanut, Joensuun Mailan pelinjohtaja Janne Vuorinen kertoo.

Kultavuosi?

Sotkamo ja Vimpeli ovat hallinneet viime vuodet miesten Superpesistä ja joukkueet ovat kohdanneet finaaleissa neljä vuotta putkeen. Samanaikaisesti JoMan on puolestaan ollut tyytyminen pronssiin kahdella edelliskaudella.

Olisiko tämä kuitenkin se kausi, jolloin JoMa nappaa loppuottelupaikan ja kirkastaa mitalinsa?

Vieraissakin pitää pärjätä, se on mestarijoukkueen merkki.

Aleksi Rautiainen

– Ei vielä maiskutella, siinä on aika tiukkaa tuossa kärjessä. Runkosarjassa olisi kyllä tärkeää päästä hyviin asemiin, jotta saataisiin kotietu pidettyä mahdollisimman pitkään, JoMan kapteeni Aleksi Rautiainen pohtii.

Kotietu on joensuulaisille tärkeä. JoMa on hävinnyt tällä kaudella vain yhden kotiottelun, ja senkin vasta kotiutuslyöntikilpailun jälkeen Raahelle.

– Hyvin ollaan kotona pelattu, kotona on aina saatu parempi lataus otteluun. Mehtimäki ei ole helppo paikka vastustajalle pelata. Toki vieraissakin pitää pärjätä, se on mestarijoukkueen merkki, Rautiainen linjaa.

Rautiainen ratkaisupelaajana

Jos on JoMalla huippuvuosi käynnissä, niin samaa voidaan sanoa kapteeni Rautiaisestakin. 26 lyötyä ja 22 tuotua juoksua sekä 99 kärkilyöntiä kertovat siitä, että kakkosvahdin sisäpeli on toiminut.

– Sisäpeli on ollut ihan ok tasolla, mutta ulkopelissä on parannettavaa. Välillä on ollut ulkona vaikeita pelejä. Liekkö sitten ollut keskittymisvaikeuksia vai mitä, mutta kyllä se vielä tiivistyy, Rautiainen uskoo.

Myös pelinjohtaja Vuorinen nostaa Rautiaisen yhdeksi kauden onnistujaksi.

– Kokonaisuus on toiminut meillä hyvin, mutta kyllä selkeästi Tuomas Jussila ja Aleksi Rautiainen ovat ne kaksi miestä, jotka ovat meidän avainmiehiä kentällä ja pukuhuoneessa, Vuorinen sanoo.

"Sään kanssa harvinaisen huono tuuri"

Koko Superpesisuransa Pohjois-Karjalassa pelannut Rautiainen nauttii pesisbuumista nyt Joensuussa. Aikaisemmin hän on pelannut Kiteen Pallossa, jonka paidassa hän voitti SM-kultaa vuonna 2005. Rooli oli kuitenkin pieni eikä hän mahtunut ratkaisupeleissä mukaan kokoonpanoon.

– Siitä jäi sellainen nälkä, että haluaa vielä joskus olla ratkaisupelaajana voittamassa mestaruutta.

Vain kahdessa tämän kauden kotiottelussa ei ole satanut tai ollut sateenuhkaa.

Jyrki Miikki

– Ihan mukava on, että taas on täällä Pohjois-Karjalassa tätä menestystä mahdollisesti tulossa. Hiljalleen aletaan ymmärtää, että täällä pelataan ihan tosissaan mestaruudesta, ja siitä kyllä nauttii. Varmasti on yleisöllekin hyvä, että tämä on tilanne, Rautiainen hymyilee.

JoMan kotiotteluissa on tänä vuonna käynyt keskimäärin 1300 katsojaa. Tämä on hieman viimevuotista keskiarvoa vähemmän, mutta syy laskuun on hyvin yksinkertainen.

– Sään kanssa on käynyt harvinaisen huono tuuri, vain kahdessa tämän kauden kotiottelussa ei ole satanut tai ollut sateenuhkaa. Siinä mielessä 1300 on ihan hyvä lukema. Uskon, että jatkuva menestys, tulevat pudotuspelit ja toivottavasti paraneva sää tuo lisää väkeä katsomoihin, Super-Joman toimitusjohtaja Jyrki Miikki arvioi.