Ravitsemustieteen professori: Vatsarasva ei sula pelkillä vatsalihasliikkeillä

Useimmilla ihmisillä vatsarasva häviää laihduttamalla. Ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan vatsalihasliikkeiden tekeminen ei tarkoita sitä, että juuri vatsan rasva sulaisi pois.

terveys
Mies ja nainen juoksulenkillä.
Comstock

Lomaillessa vatsan seudulle saattaa kertyä muutama lisäkilo. Vyötärölle kertyvä rasva voi muodostaa terveysriskin, sillä rasva vaikuttaa sisäelinten toimintaan.

Erityisesti maksa ja haima kärsivät vatsan liikakiloista. Rasva aiheuttaa muun muassa 2. tyypin diabetestä.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan vatsarasva on hyvin liikkuvaa. Jos rasva tulee helposti, se myös lähtee useimmiten helposti.

Aikuisille miehille rasvaa kertyy vyötärölle helpommin kuin naisille. Naisille alkaa kertyä rasvaa vaihdevuosien jälkeen estrogeenin suojavaikutuksen lakattua.

Fogelholmin mukaan vyötärönympärys kertoo lihavuudesta enemmän kuin painoindeksi, koska lihaksikkailla ihmisillä painoindeksi yliarvioi lihavuuden. Vyötärönympäryyden mittaaminen on kuitenkin painon mittaamista hankalampaa, varsinkin yksin. Jo parin sentin ero voi tarkoittaa paljon.

– Jos vyötärönympäryyden mittaaminen olisi helpompaa, voisi painon mittaamisen lopettaa kokonaan, Fogelholm kertoo.

Fogelholm kertoo, että vatsarasvasta pääsee eroon yksinkertaisesti laihduttamalla. Useimmilla ihmisillä laihtuminen tarkoittaa vyötärörasvan vähenemistä. Parhaiten toimii sopivan tehokas kestävyysliikunta. Vatsalihasliikkeiden tekeminen ei tarkoita sitä, että vatsan rasva sulaisi pois.

Yhdysvaltalainen Time (siirryt toiseen palveluun) on listannut 11 syytä, miksi vatsarasvan polttaminen on niin vaikeaa.