1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kaksi lapsuudenkaveria tähtää tennisammattilaisiksi – Jarkko Niemisen opissa tärkeintä asenne: "Kaikki täysillä"

Ella Haavisto ja Oona Orpana ovat suomalaisten tennislupausten tähtikaksikko Kymenlaaksosta. Nelinpelissä kaksikko ei ole vielä pelannut yhdessä, mutta ystäviä he ovat myös kentän ulkopuolella.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Kymenlaaksosta on noussut maailman tenniskentille ihmeellisen kova kaksikko. Nuoret lupaukset Ella Haavisto ja Oona Orpana mittelevät pääasiassa nuorten sarjoissa, mutta tähtäävät ammattilaisiksi.

Viime vuonna nyt vain 14-vuotias Oona Orpana yllätti ottamalla aikuisten SM-finaalissa hopeaa suomalaista ykkösrivin tennispelaaja Emma Lainetta vastaan. Tänä vuonna hän voitti kultaa 21-vuotiaiden mestaruuskisoissa.

Sen sijaan 13-vuotias Ella Haavisto pelaa 16-vuotiaiden sarjassa. Kisoja on ympäri Euroopan mm. Saksassa, Latviassa, Hollannissa, Belgiassa ja Saksassa.

– Pelaan 16-vuotiassa, koska aioin valmistautua ITF-kisoihin, kun niitä alkaa tulemaan. Kisat ovat reitti ammattilaisuuteen, sanoo Haavisto.

Jarkko Niemisen opissa

Tennistytöt ovat kotoisin naapurikaupungeista, Haavisto Kotkasta ja Orpana Haminasta. He kertovat olevansa hyviä ystävyksiä.

– Ollaan tosi hyviä kavereita Ellan kanssa. Kyllä se on todella hienoa, että Kymenlaaksosta, vaikka siellä on vain vähän tennispelaajia, niin kaksi Suomen kärkipelaajaa on tullut sieltä, sanoo Orpana.

Molemmat harjoittelevat tennislegenda Jarkko Niemisen tennisakatemiassa (JNTA (siirryt toiseen palveluun)). Orpanan mukaan tennistähdeltä näyttäisi nyt liikenevän enemmän aikaa suojateilleen, kun ura alkaa olla paketissa.

– Jarkolta olen oppinut ehkä sellaista hyvää treeniasennetta, että vedetään kaikki täysillä. Kun nähdään hänet treenaamassa isojen poikien kanssa viereisellä kentällä, niin siitä tulee hyvää treeniasennetta ja paljon tsemppiä, sanoo Ella Haavisto.

– Pitää vain uskoa itseensä ja tehdä kovasti töitä, niin sitten on hyvät mahdollisuudet, kuvaa puolestaan Orpana Niemiseltä saamiaan oppeja.

Tavoitteet korkealla

Ella Haavisto arvioi, että kaiken osuessa kohdilleen ammattilaisura saattaa häämöttää neljän vuoden päässä. Mahdolliseen ammattilaisuuteen johtavat ITF-kisat alkavat syksyllä.

Tänä vuonna Oona Orpanan naisten SM-kisat eivät sujuneet viime vuotiseen malliin, vaikka 21-vuotiassa hän nappasikin kultaa. Kauden päätavoitteena hänellä ovat 14-vuotiaiden EM-kisat.

– ITF kisoissa olisi kiva pärjätä. Kohta tulevat EM-kisat, ja se on yksi kesän päätavoitteista, kommentoi tennislupaus.