1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen Eläinoikeuspuolue -yhdistys: "Lihantuotanto on lopetettava"

Suomeen on perusteilla eläinoikeuspuolue, joka haluaa vapauttaa eläimet hyötykäytöstä. Hankkeen aktiivien mukaan Suomi voisi olla edelläkävijä uudenlaisen kasviperäisen ravinnon tuottajana.

Kotimaan uutiset
Lehmiä.
Yle

– Eläimiä ei saa enää käyttää ruoantuotannossa, vaan niitä pitää kohdella yksilöinä. Lihantuotanto on lopetettava, lataa perusteilla olevan eläinoikeuspuolueen EOP:n projektipäällikkö Lotte Suveri.

Maaseudulla kasvanut, mutta nyt city-turkulainen Suveri on 25-vuotias maantieteen ja ympäristötieteen opiskelija. Hän on vegaani eli ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia ja maitotuotteita. Ennen vegaaniutta Suveri oli kasvissyöjä.

– Kasvissyöjänä en tuntenut tuotantoeläimiä kohtaan empatiaa. Vasta vegaaniuden kautta tapahtui muutos, hän kertoo.

Suverin mukaan vain lihan ja eläinperäisten tuotteiden tuotannon lopettaminen muuttaisi ihmisten asenteet eläimiä kohtaan paremmiksi. Samalla vältyttäisiin ihmistä uhkaavilta ympäristökatastrofeilta.

–Jotta ihmiset säästyisivät vakavilta ympäristöonnettomuuksilta, eläinkäsityksen on muututtava. Globaalissa mittakaavassa eläinten kasvatus ruoaksi vaatii jo 70 prosenttia maatalouteen sopivasta maapinta-alasta ja suurimpien arvioiden mukaan se tuottaa jopa puolet maailman kasvihuonepäästöistä. Eläinmaatalous aiheuttaa laajamittaista vesistöjen saastumista ja kuluttaa huomattavan osan maailman makean veden varannoista. Ihmisten pitäisi tiedostaa, kuinka paljon resursseja eläinperäisen ruokavalion valmistamiseen oikein kuluu.

Suomesta edelläkävijä lihanormin purkajana?

EOP puhuu nettisivuillaan olevassa manifestissa (siirryt toiseen palveluun) yhteiskunnassa vallalla olevasta”lihanormista”, joka sallii eläinten käyttämisen ihmisen tuotantovälineinä, ravintona, viihdykkeinä ja asusteina. Lihanormi on purettava ja tilalle on tultava vegaanien valtakunta.

– Lihan vaihtoehtona voisi hyvin olla lihankaltaiset tuotteet, lihankorvikkeet. Esimerkiksi makkaratuotteet saataisiin maistumaan myös lähelle lihan makua. Oikeanlaisen tiedotuksen kautta ihmiset ymmärtäisivät, että lihansyönnin lopettaminen on parempi asia omalle terveydelle ja ympäristölle, Suveri sanoo.

Hänen mukaansa Suomi voisi olla edelläkävijä uudenlaisen kasviperäisen ravinnon tuottajana. Suomi voisi esimerkiksi panostaa elintarviketeknologiseen tutkimukseen, jossa kehiteltäisiin liha- ja maitotuotteiden korvikkeita – myös kansainvälisille markkinoille.

– Suomessa viljellään jo nyt härkäpapua, joka on hyvä kasviproteiinin lähde. Myös täällä kasvavaa viljaa pystytään käyttämään proteiinin lähteenä ja esimerkiksi kaurasta pystytään valmistamaan hapattamalla jogurttia. Vaihtoehtoja on paljon. Suomessa on osaamista kasviperäisten tuotteiden kehittelyyn, tutkimusapurahat vain puuttuvat, Suveri haastaa.

– Maaseudulle tarvitaan lisää innovaatioita. Maatilojen yhteyteen voitaisiin kehitellä lisää Green Care -hankkeita, jossa yhdistyvät esimerkiksi sosiaalityö, hyvinvointi ja maaseutu toimintaympäristönä. Esimerkiksi mielenterveyskuntoutujille voi järjestää päivätoimintaa maatilan töistä.

”Eläin on oman elämänsä keskipiste”

Päästäkseen puoluerekisteriin EOP:n on kerättävä 5 000 kannattajakorttia. Tähän mennessä saldo on muutamia satoja. Heinäkuun aikana yhdistysaktiivit aikovat levittäytyä turuille ja toreille toden teolla saalistamaan lisää kannattajia. Tähtäimessä ovat seuraavat kunnallisvaalit. Mutta miksi eläinten oikeuksia ajamaan tarvitaan puolue?

– Eläintuotteiden valmistuksen terveys –ja ympäristöhaittojen massiivisuudesta sekä eettisyydestä ei puhuta tarpeeksi. Puolueemme haluaa lisätä tietämystä ja yleistä keskustelua aiheesta. Eroamme Vihreistä esimerkiksi siten, että meidän mielestä ei ole olemassa eettisesti tuotettuja eläintuotteita. Eläinperäisten tuotteiden valmistus asettaa eläimen aina ihmisen luoman tuotantokoneiston osaksi sekä vaatii sen hengen.

EOP:n ensisijainen tavoite on eläinten vapauttaminen ja keskustelun lisääminen eläinten oikeuksista. Tämä koskee paitsi työ- ja tuotantoeläimiä myös lemmikkejä, joiden kaupallisen kasvatuksen yhdistys haluaa lakkauttaa.

– Eläin on oman elämänsä keskipiste, sillä on itseisarvo. Eläin ei ole olemassa ihmisten hyöty- ja viihdekäyttöä varten.

– Eläintenpidon pitäisi perustua niiden kunnioitukseen, niiden tarpeisiin. Kenen tarve on esimerkiksi se, että kissa voittaa näyttelyssä pokaalin? kysyy Suveri.

Lotte Suveri on haastateltavana huomisessa Ajankohtaisessa kakkosessa, joka painottuu koko lähetyksen verran eläinten oikeuksiin ja ihmisen eläinsuhteeseen. Suveria haastamassa on MTK:n eläinlääkäri Leena Suojala. Katso Ajankohtaisen kakkosen eläinlähetys tiistaina 14. heinäkuuta eläintarha Korkeasaaresta TV2:lla klo 21.

Lue seuraavaksi