Kesäyö houkuttaa valvomaan – pitkä unettomuusputki kostautuu

Valo ja lämpö houkuttelevat ihmistä valvomaan. Kesäöinä valvomisesta hitaasti kertyvä univelka vaikuttaa keskittymiseen ja tarkkaavaisuuteen hidastaen reaktionopeuksia.

Kuva: Yle

Suomalaisilla on unihäiriöitä eniten kesällä, koska kesäaikana unenmäärä jää liian vähäiseksi.

– Nukkumaan menemisen aikataulut muuttuvat, kun ihmisillä on lomaa, eikä ole sellaisia aikatauluja jotka velvoittavat heräämään samalla tavalla kuin töihin. Se aikataulujen heittely tekee edelleen unesta katkonaisemman ja kevyemmän, joka aiheuttaa päiväväsymystä, sanoo psykiatri Timo Partonen.

Kesä on nukkujalle poikkeuksellinen ajanjakso Suomessa. Lisääntynyt valon määrä ja lämpö houkuttelevat olemaan pidempään ulkona ja tapaamaan muita ihmisiä. Siihen on usein tarjolla enemmän tilaisuuksia ja mahdollisuuksia.

– Valon määrä pitää pidempään virkeänä ja yöunen pituus jää niukaksi. Talvella uni on kevyempää ja katkonaisempaa, mutta silti unta kertyy enemmän, sanoo Partonen.

Ihmisen unentarve vaihtelee kuuden ja yhdeksän tunnin välillä. Oman unentarpeen tarkkailu korostuu. Nukahtamisen todennäköisyys kasvaa voimakkaasti, kun lähdetään suoraan juhlien ja festareiden jälkeen liikkeelle.

– Pitäisi vain malttaa mennä nukkumaan. Yön tunnit ovat hyvin vaikeita vireystason kannalta, että jos siihen mennessäkin on valvomista, niin se kostautuu helposti aamun tunteina, kuvailee psykiatri Timo Partonen.

– Unta tulisi arvostaa. Ja ne valvomiset saisivat jäädä poikkeuksiksi.