1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ensimmäiset thaimaalaispoimijat tulleet Lappiin – edessä etelään lähtö

Lappiin tulleet thaimaalaispoimijat joutuvat etsimään kypsyviä marjoja Etelä-Suomesta. Korvatunturin Marjan paikallisjohtajan Jari Huttusen mukaan Lapissa marjat kypsyvät vasta muutaman viikon päästä, joten poimijat lähtevät mustikkajahtiin Etelä-Suomeen, kun loputkin yhtiön kutsumat poimijat tulevat loppuviikosta Lappiin.

Kotimaan uutiset
Thaipoimijat Sodankylän Riipissä
Thaimaalaisia marjanpoimijoita entisellä kyläkoululla Sodankylässä.YLE / Raimo Torikka

Korvatunturin Marjan paikallisjohtajan Jari Huttusen mukaan ensimmäinen osa yhtiön kutsumista thaimaalaispoimijoista on tullut viikonlopun aikana Lappiin.

– Joo, meille on ensimmäiset sata poimijaa tullut. Ensimmäiseksi ne levähtävät, koska ovathan he matkustaneet ensin Thaimaassa puolivuorokautta ja sitten lentäneet toisen Helsinkiin. Sitten he ovat vielä matkustaneet Helsingistä kolmannen puolivuorokautta Savukoskelle ja Sallaan. Kyllä siinä varmasti menee muutama päivä toipuessa, kertoo Jari Huttunen poimijoiden ensimmäisten päivien ohjelmaa.

Aluksi ennakkotutkimuksia

Lapissa marjanpoimintaan ei vielä pääse, koska mustikka ja hilla ovat vielä raakilevaiheessa.

– Sitten kun poimijoilla alkaa olla vire taas yllä niin varmaan lähtevät tutkimaan ja etsimään marjapaikkoja tarkemmin. Tutkitaan metsissä minkälainen marjasato tänne on tulossa ja missä vaiheessa täällä Lapissa marjat ovat poimittavissa, tarkentaa Huttunen.

Thaimaalaispoimijoita tulee Korvatunturin Marjalle Lappiin noin 450. Loput poimijat tulevat loppuviikon aikana.

Poimijat kohti etelää

– Sitten kun loputkin poimijoista eli kaikki 450 poimijaa ovat saapuneet niin he lähtevät sitten Etelä-Suomeen. Siellä alkaa mustikan kypsyysvaihe olla siinä vaiheessa, että siellä voidaan kohta aloittaa poiminta, selittää paikallisjohtaja Jari Huttunen.

Jari Huttusen saamien arvioiden mukaan mustikkaa päästään poimimaan jo ensi viikon alussa jossakin päin Etelä-Suomea, mutta ei suostu tarkentamaan minne poimijat suuntaavat kun Lapista autoillaan mustikka-apajille lähtevät.

– Kilpailusyistä jätän sen kertomatta, naurahtaa Jari Huttunen.

Marjasadosta hyvä

Huolimatta siitä, että marjasato ei Lapissa ole vielä kypsä uskoo Jari Huttunen, että sadosta tulee kuitenkin hyvä.

– Nythän Lapissa marjat kypsyvät siihen aikaan niin kuin ennenkin. Muutamana vuonna ne ovat olleet aikaisessa. Hilla on paikoin mennyt, koska oli pakkasia, mutta kyllä hillaakin tulee. Mustikka- ja puolukkasadon pitäisi olla ihan hyvä, koska vettä on tullut riittävästi. Kunhan vielä tulisi myös lämpöä.

Myös Polarican poimijat etelämmäs

Polarican ensimmäiset ulkomaiset marjanpoimijat saapuvat keskiviikkona aamuyöllä Rovaniemen tehtaalle, josta he ajavat Kemijärven Joutsijärvelle. Ensimmäisessä tulijajoukossa on noin sata poimijaa.

Polarican toimitusjohtajan Juha Ruoholan mukaan poimijat lähtevät Itä- ja Kaakkois-Suomeen, koska Lapissa ei ole vielä poimittavaa. Polarica järjestää poimijoille majoitustilat.

Lue seuraavaksi