1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikan kriisi

Sirkka-Liisa Anttila: Kreikka-tietoa ei pimitetty

Vaikka EU-johtajat pääsivät yksimielisyyteen Kreikan kolmannen tukipaketin ehdoista, Kreikka ei saa euroakaan, ellei se ensin täytä tukipaketin velvoitteita. Näin muistuttaa suuren valiokunnan jäsen, keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Forssalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila ennakoi, että suuri valiokunta palaa Kreikka-päätöksiin tällä viikolla, ennen kuin Kreikan seuraavat velvoitteet erääntyvät.

– Perustuslakimme mukaan EU:n päätöksentekoon lähtevät Suomen ministerit tarvitsevat suurelta valiokunnalta valtuudet.

Anttila ei näe tarpeellisena kutsua koko eduskuntaa koolle Kreikan kriisin takia. Sitä tarvittaisiin vasta esimerkiksi jos Euroopan vakausmekanismin pääomaa pitäisi korottaa.

Anttila tyrmää opposition syytökset tiedon pimittämisestä tai päätöksenteosta vajain tiedoin.

– On normaalia, että neuvottelutavoitteet ovat salaisia, jotta kansalliset etumme voidaan hoitaa mahdollisimman hyvin.

Tiedon saanti Suomeen vei aikaa

Viikonloppuna suuren valiokunnan päätöksentekoa hidasti Anttilan mukaan viive, joka syntyi ennen kuin hallituksen EU-ministerivaliokunta sai tiedoksi Suomen kannan. Anttilan mukaan ongelmana EU-päätöksenteossa on aina ollut tiedon saanti Suomeen.

– Ollaan tilanteessa, jossa pitäisi olla viimeinen tieto, missä neuvotteluissa ollaan menossa. Hallituksen EU-ministerivaliokunta kokoontuu ja sieltä meille valiokuntaan tulee hallituksen esitys eli Suomen kanta. Molempina päivinä jouduimme odottamaan Suomen kantaa ennen kuin pääsimme kokouksessa eteenpäin, ihan siitä syystä, että Suomeen ei ollut saatu riittävästi tietoja sieltä EU:n päästä.

– Tätä kannattaa nyt jatkossa miettiä, kyetäänkö sitä aikataulua yhtään komission ja neuvoston päässä selkeyttämään, että meille jäisi vähän pidempi aika.

Anttila kertoo olevansa erittäin tyytyväinen Suomen linjaan.

– Nyt näkyi selkeästi, että hallitus on muuttunut. Linja on sillä tavalla tiukentunut, että pääministeri ihan suoraan sanoi, että semmoiseen esitykseen ei voi suostua, mihin ei itsekään voi uskoa.

– Sen takia tämä Suomen vaatimus siitä, että pitää neuvotella vielä tiukemmat reunaehdot Kreikalle, toteutui täydellisesti, Anttila sanoo.