Rötöstely Helsingin puistoissa rauhoittunut – poliisille valituksia lähinnä pussikaljaporukoiden äreästä äänentoistosta

Etenkin Helsingin Alppipuiston meno on merkittävästi rauhoittunut, kertoo Helsingin poliisi. Edelliskesien kaltaisia ryöstöaaltoja tai muita vakavia rikoksia ei ole ilmennyt. Riesaa on ollut lähinnä omatoimisista arki-iltojen bileporukoista, joiden iltamyöhään huudattama musiikki riipii lähitienoon asukkaita. Luvalliset tapahtumat sujuvat mallikkaasti.

Kotimaa
Nuoret kantavat 12-pack olutpakkauksia.
Yle

Alppipuisto on yksi niistä kohteista, joissa Helsingin poliisin maija pyörähtelee ahkeraan. Vaikka valtaosa ulkoilmaelämää puiston nurmilla nauttivasta kansasta on olllut asiallista tähänkin asti, on paikka yksi tehotarkkailun kohteista edelliskesien ryöstöaaltojen takia. Nyt kesää on vietetty letkeissä merkeissä, eikä vakavia rikoksia ole tullut poliisin tietoon sen enempää kuin muualtakaan kaupungista.

Yksi asia kuitenkin naapurustoa rassaa sen verran, että koppalakit soitetaan paikalle kohtalaisen usein. Se on kovaääninen musiikki, joka usein jatkuu pitkälle yöhön. Komisario Jarmo Heinoselta heltiää ymmärrystä sekä yöuniaan varjelevalle lähitienoolle, että puistossa viihtyvälle nuorisolle.

– No 80-luvulla se oli vielä ghettoblasteri, nyt ujeltavat tehokkaat autostereot, joita huudatetaan ikkunat auki, tai sitten on tehokkaita äänentoistolaitteita mukana. Jos sellaista kuuntelee harva se päivä, niin tottahan se alkaa ärsyttää; ymmärrän kyllä asukkaita tässä. Nuorten pussikaljaporukoita on myös Pikkukoskella ja Mustikkamaalla, sen ikäiset ei pääse terasseille, eikä ole omia pihoja tai parvekkeita. Jossain hekin sitten ovat.

Heinonen toivoo vastavuoroisesti asukkailta ymmärrystä myös poliisin rajalllisiin eväisiin nuorison hyssyttelyssä.

– Kun sininen auto kurvaa paikalle, niin kummasti ryhti kohenee ja musiikki hiljenee, joten tietysti asukkaat havaitsevat enemmän kuin poliisi. Suomi on maa jossa saa olla rauhassa, eikä me haluta sellaista tehdä, että ilmoitetaan kaikille, että nyt pois puistosta. Pitäisi pystyä erottelemaan häiriön aiheuttajat porukasta, mutta omatoimitapahtumat on poliisille aika hankalasti haltuun otettavia.

Joitain ihmisiä ärsyttää kaikki

Alppipuiston kesään kuuluvuista, lukuisista luvallisista konserteista ja muista tapahtumista ei ole ollut poliisille vaivaa.

– Jos on järjestetty tilaisuus ja jos siellä joskus olisikin vaikka musiikki liian kovalla, niin tiedetään kuka on järjestäjä. Silloin saadaan yhteys ja asia hoituu.

Komisario Heinonen arvioi, että kesä on Helsingin ulkoilmaelämän suhteen ollut poikkeuksellisen rauhallinen, mihin koleat kelit ovat osaltaan vaikuttaneet. Poliisin kokonaistehtävien määrään sääherran metkut eivät kuitenkaan juuri vaikuta.

– Kehnoilla säillä tulee kotihälytyksiä, ja hälytyksiä muihin sisätiloihin. Lisäksi soitellaan siitä, että nuoret pitävät sadetta vaikkapa leikkipuiston katoksien alla. Soittoja tulee aina myös niin sanoituista sillanalusten miehistä, vaikka se porukka harvemmin pitää meteliä. He aina jotakuta vaivaavat pelkällä olemassaolollaan, mutta siihen ei oikein poliisin toimin voi vaikuttaa.

Kesäkauden vakiorötösten, eli taskuvarkauksien, määrässä ei sade tai hyytävä tuuli myöskään näy.

– Niitä on aina tähän aikaan vuodesta paljon, koska turisteja on se määrä, mikä on. Matkat on varattu ennen kuin sääennusteet ilmestyvät.