Taidevarkaudet piinaavat turkulaismuseota: roikkuvat mieshahmot tarttuivat pitkäkyntisten mukaan jo toistamiseen

Saksalaistaiteilijan installaatio joutui varkaiden tärvelemäksi jo toisen kerran kuukauden sisällä: museon ulkoseinästä hävisi kaksi veistosta. Teos hupenee silmissä, sillä vain kuukausi sitten muurista vietiin kuusi veistoshahmoa.

kulttuuri
Ottmar Hörlin installaatio Olemassaolo.
Saksalaistaiteilija Ottmar Hörlin mieshahmot ovat suosittuja myös varkaiden keskuudessa.Olga Pihlman / Yle Turku

Varkaat pihistivät mieshahmoja Aboa Vetus & Ars Nova- museon muurilla roikkuvasta saksalaisen Ottmar Hörlin _Olemassaolo-_installaatiosta. Teoksesta vietiin kaksi mieshahmoa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Varkaus oli jo toinen lyhyen ajan sisällä.

Kyseessä on mieshahmojen sarja, josta osa on riipustettu sisälle taidemuseoon, osa taas museon ulkomuuriin. Kaiken kaikkiaan veistoksia on ollut ulkona 23 kappaletta. Aiemmin viedyt kuusi hahmoa ovat edelleen kateissa.

Varkauksia vain Turussa

Museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera ihmettelee sitä, miten toisessa kaupungissa tai toisessa maassa olevat Hörlin teokset ovat saaneet olla rauhassa, mutta Turussa oleva ei.

– Hörl on tehnyt installaatioita, missä on ollut jopa kymmeniätuhansia hahmoja. Tämä oli erityisen yllättävää, että toisissa paikoissa teokset saavat olla rauhassa, mutta meillä ei, sanoo Lehto-Vahtera.

Edellisen varkauden jälkeen museo pyysi yleisövihjeitä tapauksen selvittämiseksi, mutta ratkaisevia vihjeitä ei ole saatu. Henkilökunta on saanut vihjeitä ainoastaan varkauden ajankohdasta.

Ensimmäisen varkauden jälkeen museo päätti jättää taideteokset esille. Teosten poistaminen ulkoa saattaa kuitenkin tulla ajankohtaiseksi.

–Jos kolmannen kerran sattuu tälläinen, sitten me varmaanki poistamme koko teoksen. Eiköhän se ole sitten nähty, ettei se saa olla rauhassa, lisää Lehto-Vahtera.