Hyppää sisältöön

Olympiastadionin nurmikko holvattiin hopealla – johan kimaltaa!

Kahdesta neljään leikkausta päivässä, nestemäisiä lannoitteita, lisäkylvöjä – Olympiastadionin nurmikko vaatii huippuhoitoa. Menossa olevaa Gymnaestrada-tapahtumaa varten nurmikkoon on hölskäytetty jopa nestemäistä hopeaa.

Stadionin pörheän ja kimaltavan nurmikon salaisuus on henkilökunnan kehittelemä hopealiuos. Kuva: Yle / Vera Zotow

Tarkkasilmäiset ovat voineet havaita, että parhaillaan käynnissä olevassa Gymnaestrada-voimistelutapahtumassa Olympiastadionin nurmikko näyttää erityisen hehkuvan vihreältä.

– Noin 17 000 kiloa hiekkaa on levitetty sinne ja kuten näkee, hiekkaa ei näy millään tavalla nurmen seasta. Me käytetään nestemäistä hopeaa, eli sekoitetaan 300–500 litraan vettä vajaa puoli litraa hopeaa. Kun valot pistetään päälle, niin nurmikko heijastaa pikkuisen paremmin, selostaa Olympiastadionin kiinteistöpäällikkö Ilkka Rautakivi.

Nurmikon hopeoimisella on myös käytännöllinen tarkoitus. Olympiastadionin henkilökunnan tekemissa kokeiluissa on huomattu, että hopea tappaa pienet bakteerit ja homesienet, sekä tuo nanopartikkelit nurmikkoon.

– Täällä kävi viime vuonna Englannista asti kavereita keskustelemassa, että miten se on onnistunut, eli vähän sellaista uudenlaista tekniikkaa, Rautakivi myhäilee.

Massatapahtumat tuttuja

Olympiastadionin nurmikko on 7 800 neliömetrin kokoinen. Isoihin tapahtumiin on totuttu.

– Eihän siitä ole kuin reilu viikko aikaa, niin oli One Direction ja lastensairaalan konsertti ja muuta. Kovasti me tehdään töitä ja kovasti panostetaan, mutta meillä on Suomen paras ammattilaisporukka hoitamassa tätä kenttää. Tässä on helppo hymyillä ja todeta, että nurmikko on aivan loistavassa kunnossa, toteaa Rautakivi.

Nurmikon rasitus on erilainen eri tapahtumissa. Jokainen vaatii erilaisen valmistautumisen, ja tapahtumia on voi olla tiuhaan tahtiin peräkkäin.

Taikasana: rairuoho

Esimerkiksi Gymnaestradaa ennen stadionille kylvettiin myös uutta nurmikkoa – joka tulee kahdesta eri rairuoholajikkeesta.

– Rairuoho on meidän taikasana, sanoo Olympiastadionilla viitisentoista vuotta työskennellyt kenttäpäällikö Jani Kurvinen.

Rairuoholla paikataan nurmikon huonoja kohtia. Ennen kylvöä kenttä pitää kuitenkin ilmastaa, eli puhkoa täyteen 12 senttiä syviä ilmareikiä. Viimeisin ilmastus, Gymnaestradaa varten, aloitettiin heti Helsinki Cupin jälkeen.

Myös kylvö on erittäin tarkka prosessi.

– Ekaksi hiekkaa ja sitten parisataa kiloa siemeniä ja sitten päälle vielä uusi siemen, kun tässä on kova kulutus, niin saadaan nopeasti sieltä lähtemään uutta heti. Olemme käyttäneet paria eri siemenlajiketta. Toinen lähtee suunnilleen 21 päivän päästä. Olemme laskeneet, että niin sieltä lähtee taas toiseen tapahtumaan vahvempi nurmi, kuvailee kenttäpäällikkö Kurvinen.

Jatkuvaa leikkausta

Stadionin nurmikon ylläpito työllistää täyspäiväisesti kolme henkilöä.

– Aamuyöllä on yleensä ollut kastelu päällä, että päästään kuivalle kentälle heti leikkaamaan kenttää. Riippuen tapahtumasta, jalkapallossa leikataan neljä kertaa päivässä nurmikkoa ja normaalipäivänä kaksi kertaa, sanoo Jani Kurvinen.

Kurvisen mukaan Naisten EM-kisat vuonna 2009 olivat stadionin nurmikon hoidossa taitekohta.

– Silloin hypättiin 2000-luvun junaan, eli siirryttiin nestelannoitukseen ja ruvettiin hoitamaan niin sanotusti ammattimaisesti nurmikkoa oikein kunnolla. Meillä oli täällä Englannista konsultteja ja Suomesta löytyi myös paljon apua, että päästiin eteenpäin, hän muistelee.

Kenttäpäällikön mukaan nurmikon hoito ei ole kuitenkaan mitään avaruustiedettä. Kysymys on ajoituksesta.

– Pitää tehdä oikeat hommat oikeaan aikaan. Me hoidetaan tätä vihreällä suurella sydämellä, sanoo Jai Kurvinen.