1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luokkakokous-elokuvan menestyksen kääntöpuoli: "Sain yhdestä elokuvasta juuri potkut"

Vuoden 1990 jälkeen vain kaksi suomalaista elokuvaa on kerännyt yli 500 000 katsojaa. Aiemmin yli puolen miljoonan leiriin on päässyt vain Pahat Pojat-elokuva, mutta nyt myös Luokkakokous-komedia. Näyttelijä Aku Hirviniemi epäilee myhäillen, että menestys aiheutti hänelle potkut valmisteilla olevasta elokuvasta.

Kotimaan uutiset
Sami Hedberg (vas.), Jaajo Linnonmaa ja Aku Hirviniemi
Me teimme sen. Sami Hedberg (vas.), Jaajo Linnonmaa ja Aku Hirviniemi osuivat Luokkakokous-komedialla katsojien lompakkoon, vaikka kriitikot mollasivat.Solar Films

Taneli Mustosen ohjaama Luokkakokous meni koko kevään menestyksestä toiseen.

Se keräsi ensimmäisenä kotimaisena elokuvana avausviikonloppunaan yli 100 000 katsojaa. Menestys jatkui kun elokuva rikkoi viikossa 150 000 katsojan rajan. 500 000 katsojan rajapyykki ylittyi 20. teatteriviikonloppuna. Luokkakokous on Suomen tämän vuoden katsotuin elokuva.

– On erittäin vaikeaa saada näinä aikoina kotimaiselle elokuvalle tällaisia katsojamääriä. Kyllä meillä sellainen kutina oli, että tämä saattaisi joitakin kiinnostaa, kunnollista perheenisä Niklasta elokuvassa näyttelevä Aku Hirviniemi kertoo.

Kriitikot mollasivat elokuvan

Kriitikoita Luokkakokous ei innostanut lainkaan. Kesämökiltä tavoitettu Hirviniemi muistelee Episodi-lehden viideltä kriitikolta irronneen vain yksi tähti kultakin.

– Joten viisi tähteä saatiin kyllä yhteensä, näyttelijä irvailee.

”Dialogi on kankeaa, kohtaukset huonoja ja vitsit… Niin, ne vitsit. Niitä tuskin huomaa kaiken muun ankeuden keskeltä, eivätkä ne edes hymyilytä”, kirjoitti Esa Karell Episodissa.

Paras palaute onkin tullut kansan syvistä riveistä. Taksikuski kertoi kyydissä olleelle Aku Hirviniemelle, ettei hän ollut itse elokuvaa nähnyt, mutta hänen tyttärensä mies oli. Appiukko olikin saanut nauraa vedet silmissä kun nuori mies oli referoinut elokuvaa keittiönpöydän ääressä.

– Sehän takia näitä komedioita tehdään, jotta saataisiin ihmiset viihtymään ja hyvälle tuulelle varsinkin kun kesän kelitkin ovat mitä ovat, Hirviniemi tokaisee.

Saiko Hirviniemi menestyksen takia potkut toisesta elokuvasta?

Menestys ei ole saanut muita elokuvatuottajia tarttumaan puhelimeen ja houkuttelemaan Aku Hirviniemeä omiin tuotantoihinsa.

– Päinvastoin. Sain yhdestä elokuvasta juuri potkut. Elokuvaa oli valmisteltu jo muutamia vuosia ja sen ohjaaja soitti ja kertoi, että käsikirjoitusta on muutettu ja roolihenkilöni on kirjoitettu ulos.

– Voi olla, että tällä menestyksellä on ollut myös käänteinen vaikutus, mies hörähtää.

Loppukesän aikana pääosan esittäjät Sami Hedberg, Jaajo Linnonmaa, Aku Hirviniemi ja ohjaaja-käsikirjoittaja Taneli Mustonen kokoontuvat käymään läpi Luokkakokous-elokuvan kakkososan käsikirjoitusta.

Jatko-osan kuvaukset tehdään keväällä 2016.

Jatko-osassa luvassa polttarit, häät ja hautajaiset

Elokuvat perustuvat tanskalaisiin elokuviin Klassfesten 1 &2. Alkuperäisiä käsikirjoituksia ei voi käyttää suoraan sellaisinaan, koska tanskalainen ja suomalainen huumori on erilaista.

– Tanskalaiset käsittelevät esimerkiksi päihteiden käyttöä vapaammin. Joitakin huumepillerikohtauksia jouduimme lieventämään. Toisaalta joitakin kohtauksia muutettiin raflaavimmiksi kuten esimerkiksi saunakohtaus. Siitä piti niin sanotusti repiä kaikki irti.

Kakkososassa Linnonmaan esittämä Tuomas on menossa vihdoin naimisiin, joten Hedbergin esittämä Antti järjestää railakkaat polttarit. Kuviot sotkee kuitenkin yllättäen hautajaiset.

Lue seuraavaksi