Video: Mervi-hirvi saattaa jatkaa eloaan hoitajansa Markun luona

Hoitajaansa leimautunut hirvenvasa Mervi kasvaa hoitajansa Markku Harjun luona Raippaluodossa. Mervi löytyi Seinäjoelta metsästä yksistään vain parin viikon ikäisenä. Alunperin hirven piti muuttaa Ähtärin eläinpuistoon, mutta nyt tuleva asuinpaikka on vielä avoinna.

Kotimaa
Hirvi nuuhkii kameraa
Toimittaja: Anna Wikman /Yle, Kuvaus&leikkaus: Jarkko Heikkinen / Yle

Mervi-hirvestä ja hoitajastaan Markku Harjusta on tullut erottamaton kaksikko. Pohjanmaan Villieläinhoitolassa asustava Mervi ei esimerkiksi suostu kenenkään muun ruokittavaksi kuin hoitajansa. Nyt pohdinnassa onkin, että Mervi jäisi Harjun luokse asumaan.

– Tarkoituksena olisi, että sille rakennettaisiin hehtaarin kokoinen aitaus, missä se voisi olla, Harju kertoo.

Mervin on ollut tarkoitus muuttaa Ähtärin eläinpuistoon. Harjun kuulemat vastaavat siirrot hoitajiinsa leimautuneista hirvistä saivat hänet miettimään asiaa uudelleen.

– Mitä olen kuullut, niin hirvenvasan siirtäminen, uudet hoitajat ja uusi paikka saattavat olla hyvinkin stressaavaa. Sen takia olen miettinyt, että jos olisi mahdollista, niin se voisi jäädä tänne. Mutta se on pitkä tie, siinä on kaikkia lupia ja niin edelleen, Harju kertoo.

Materiaalit aitauksen rakentamiseen maksavat noin 3 500- 4 000 euroa. Tämän summaan lisätään vielä mahdolliset koneellista työtä vaativat kustannukset. Ilmoittautumisia talkooporukkaan aidan pystyttämiseen on jotullut muutamilta, mutta rahallista tukea vielä kaivataan.

Hirvi nuuhkii kameraa
Jarkko Heikkinen / Yle

Seitsemän litraa päivässä maitoa

Tällä hetkellä Mervi juo maitoa seitsemän litraa päivässä, muuten kasvava hirvi pärjää luonnonantimilla. Harjun mukaan Mervi tunnistaa oman nimensä, ainakin ruoka-aikaan. Päivisin vasa liikkuu vapaana lähimetsässä, yöksi se saapuu sadesuojaan nukkumaan.

– Hyvin se pysyy tuossa tietyllä alueella. Sillä on oma reviiri, joka me ollaan nyt ajateltu aidata, Harju kertoo.

Mervin ja Harjun omien kotieläinten lisäksi villieläinhoitolassa tällä hetkellä asustaa Alahärmästä saapunut siili, Ilmajoelta tullut tuulihaukka, teerenpoikanen ja lukuisia oravanpoikasia. Eläimiä tällä hetkellä villieläinhoitolaan saapuu useita päivässä.

– Jopa ihan ruuhkaksi asti, Harju kertoo.