1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelija-asunnot

Jopa vuoden jono – opiskelija-asuntoa kannattaa hakea mahdollisimman pian

Opiskelija-asuntojen haku on hyvässä vauhdissa. Opiskelijan kannattaa hakea asuntoa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun opiskelupaikka on varmistunut.

Kuva: Yle Etelä-Karjala

Tuhansilla Jyväskylään syksyllä suuntaavilla opiskelijoilla on sama tavoite: oma vuokrayksiö kätevältä paikalta.

Noin vain asunnon hankkiminen ei käy, sillä pelkästään Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö Koas tekee kesän ja syksyn aikana noin 1200 vuokrasopimusta – yksiöitä on vain vajaat 800. Niitä ei kaikille riitä, ja jonotusaikaakin voi kertyä vuoden verran.

Ja vaikka ei olisi niin tarkka toiveissaan, ylioppilaskylästäkään ei asuntoa välttämättä löydy. Kortepohjan Ylioppilaskylän tiedotteen mukaan sielläkin yksiöt ovat jo menneet, mutta soluasuntoja jaetaan edelleen.

Opiskelija-asunnot houkuttavat monia, sillä niissä vuokrataso on noin 15 prosenttia halvempi kuin vapaiden markkinoiden asunnoissa. Lisäksi vuokraan sisältyy esimerkiksi nettilittymä ja sähkö.

– Monen on pakko hakeutua vapaille markkinoille, kun asuntoa ei löydy. Ja monet sitten valitseekin sen, koska asuntojen sijainnit saattavat olla parempia kuin Koasilla, sosiaalisihteeri Oona Ståhle Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnasta sanoo.

Ståhle tähdentää, että Koasilla on paljon keskusta-asuntoja, mutta ne eivät riitä kaikille halukkaille.

Ahkeraa etsintää ja tarkkuutta sopimuksiin

Jo nyt tiedetään, että kaikille asuntoa ei järjesty opintojen alkuun mennessä. Tilapäismajoitusta järjestetään esimerkiksi Gasthaus Laajiksessa, joten jonkinlainen katto pään päälle löytyy.

– Kun syksyä mennään muutama kuukausi eteenpäin, niin vanhat opiskelijat valmistuvat ja taas vapautuu uusia asuntoja. Eli ei kannata menettää toivoaan, vaan jatkaa koko ajan asunnon etsimistä ja ilmoitusten katsomista.

Liki joka syksy liikkeellä on myös vilpillisiä vuokraajia, joiden tarkoituksena on vain napata opiskelijoiden rahat. Ståhle muistuttaa, että asunto kannattaa käydä katsomassa, tavata vuokraisäntä ja tehdä kirjallinen vuokrasopimus.

Kekseliäisyys sen sijaan Ståhlen mukaan kannattaa: asuntoa kannattaa etsiä myös muuten kuin netistä, kuten lehti-ilmoituksella.

Oona Ståhlea haastatteli Virpi Kotilainen.