Mökkeilyllä on tulevaisuutta, pommista on turha puhua

Hyvin varustellut mökit kiinnostavat myös nuoria, sanoo Vapaa-ajan asukkaiden Liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen. Hän pitää julkisuudessa annettua kuvaa mökkeilyn tulevaisuudesta liian synkkänä.

Kotimaa
Kesämökki rinteessä.
Arja Lento / Yle

Vaikka alle 40-vuotiaita on mökinomistajista vain muutama prosentti, Vapaa-ajan asukkaiden Liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen uskoo, että tulevaisuudessakin mökkeillään.

Vapaa-ajan asuntojen rakentaminen kiinnostaa taantumasta huolimatta.

– Omakotitalojen rakentaminen on romahtanut noin viidentoista tuhannen paikkeilta noin viiteen tuhanteen vuodessa, mutta vapaa-ajan asuntojen rakentaminen on laman aikana säilyttänyt asemansa. Nyt on jo monta vuotta rakennettu yli neljä tuhatta mökkiä, Heikkurinen sanoo.

Mökinomistajien keski-ikä on yli 60 vuotta. Yli 80-vuotiaat omistavat enemmän mökkejä kuin alle 40-vuotiaat yhteensä.

– Vaikka nykyisten mökkien omistajien ikärakenne on korkea, niin eivät eläkeläiset ryhdy uusia rakentamaan. Kyllä niitä rakentavat nuoremmat ihmiset.

Nuoret vaativat varusteita ja laatua

Viime vuosina on mediassa ollut usein esillä mökkeilyn synkkä tulevaisuus. On esimerkiksi kysytty, mitä tapahtuu puolelle miljoonalle mökille, kun suuret ikäluokat vanhenevat.

Heikkurinen myöntää, että maaseudun tyhjilleen jääneet talot ja huonokuntoset mökit ovat ongelma, mutta sinänsä mökkielämä kiinnostaa myös nuoria.

Laatuvaatimukset ovat kuitenkin kasvaneet.

– Nuoret elävät tänä päivänä hektisempää urbaania elämää ja he haluavat enemmän vapaa-ajan asunnolta. Silloin se ei ole työleiri ja he voivat käyttää vapaa-aikaa itselleen.