1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Jos Suomi olisi Kreikka – Osakkeet, metsät ja rakennukset myyntiin

Talousoppineiden mukaan Suomella on kuitenkin enemmän saatavia kuin velkoja, joten tilanne on hypoteettinen. Pahimmassa tapauksessa kuitenkin myös eläkevarat olisivat tulilinjalla.

talous
Männikkö.
Petri Aaltonen / Yle

Suomi on Kreikan kaltaisesta katastrofiskenaariosta hyvin kaukana, arvioi Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen. Mikäli Suomi kuitenkin olisi ajautunut vastaavaan tilanteeseen, hän pitää ensimmäisenä selviytymiskeinona valtion osakeomistuksen myyntiä.

– Valtiolla on osakeomistusta eli sijoitusomaisuutta esimerkiksi valtion kokonaan omistamassa sijoitusyhtiö Solidiumissa ja sen kautta voitaisiin purkaa mm. energiaomistusta. Lisäksi meillä on muita pörssiyhtiöitä, joissa valtiolla on omistusta.

– Tämä on likvidiä, päivittäin kaupattavaa tavaraa ja nopeasti realisoitavissa, Kanniainen sanoo.

Se, että Suomi olisi vastaavassa tilanteessa kuin Kreikka, on Kanniaisen mielestä kuitenkin täysin hypoteettinen ajatus. Kreikan omaisuutta pannaan nyt 50 miljardin yksityistämisrahastoon.

– Suomen kansantalous on huonossa kunnossa, eikä tässä ole meilläkään kasvunäkymiä, mutta nettovelkamme on pieni. Jos Kreikan yksityistämisrahaston mitoittaisi Suomen väkiluvun mukaan, se olisi noin 25 miljardia euroa (Kreikan väkiluku on reilut 10 miljoonaa, Suomen reilut 5 miljoonaa ihmistä).

– Kreikan tilanne johtuu siitä, että kun maalla ei ole omaa rahaa, sopeutuminen tapahtuu deflaation ja työttömyyden kautta, jonka tarkoitus on alentaa reaalipalkkoja ja palauttaa hintasuhteet sellaisiksi, että maa olisi kilpailukykyinen, Kanniainen muistuttaa.

Ekonomistit uskovat myös metsien ja rakennusten myyntiin

Suomen tilannetta Kreikkaan verrattaessa maallamme on kansantaloutena enemmän saatavia kuin velkoja, muistuttaa OP-Pohjola-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen. Jos Suomi kuitenkin joutuisi vastaavaan tilanteeseen, eläkevarat saattaisivat hänen mukaansa olla tulilinjalla.

– Jos ajatellaan koko julkista sektoria, niin valtio on ikään kuin saamapuolella. Kreikan kaltaisessa tilanteessa varmasti ensimmäisenä kyseeseen tulisi valtion omistusten myynti yksityisissä yrityksissä, sekä muun omaisuuden kuten metsien yksityistäminen. Tuskin siis eläkevarat olisivat ensimmäisinä uhan alla kuitenkaan.

Lisäksi rautatie- ja tieverkkojen yksityistäminen saattaisi Heiskasen mielestä tulla kyseeseen, mutta se on huomattavasti hankalampaa kuin osakeomistusten myynti.

Pääekonomisti Tiina Helenius Handelsbankenista arvioi, että valtiolla on osakeomistusten lisäksi myös arvokkaita rakennuksia, joita voitaisiin tilanteessa myydä ja tuskin taas strategisesti tärkeiksi arvioituihin kohteisiin, kuten Fortumiin tai Finnairiin koskettaisiin.

Tarkennettu juttua klo 21.10 lisäämällä Kreikan ja Suomen väkiluvut sekä 50 miljardin yksityistämisrahasto-tieto.

Lue seuraavaksi