Sääennustekin voi ohjata talon lämmitystä – energian käyttöön vaikuttaa silti eniten ihminen

Vaatimus korjausrakentamisen energiatehokkuudesta työllistää energianeuvojia. Uusissa lämmitysjärjestelmissä kustannuksia voi säätää jopa paikallisten sääennusteiden avulla.

Kotimaa
Kaukolämmössä olevan rivitalon lämmönjakohuone.
Erno Serkosalmi / Yle

Oulussa energianeuvojalla puhelin soi selvästi tiheämmin kuin aikaisempina vuosina ja remonttipalaverejakin pidetään useammin. Kysyjiä mietityttää, miten oman talon energiankulutusta saisi parhaiten suitsittua.

Kaupungin energianeuvojan Tommi Riipan mukaan tärkein talon energiankulutukseen vaikuttava asia on sen asukas.

– Talojen energiansäästön ensimmäinen asia on huolehtia siitä, että talo toimii kunnolla. Huoltovapaata taloa kun vain ei ole, muistuttaa Riippa.

Lämmityksessä kuluvaa energiaa voi vähentää muutenkin kuin vain huonekohtaista termostaattia vääntämällä. Tarjolla on teknisiä sovelluksia, joissa keskitytään energian kulutuksen vähentämiseen. Useimmissa taloissa energiaa säästyisi silti jo silläkin, että olemassa olevat laitteet trimmattaisiin kuntoon.

Monta keinoa pienentää energialaskua

Energiankulutusta voi pienentää esimerkiksi parantamalla vanhoja rakenteita asentamalla lisäeristystä tai vaihtamalla vanhat falskaavat ikkunat ja ovet uusiin.

Talojen energiansäästön ensimmäinen asia on, että huolehditaan siitä, että talo toimii kunnolla. Huoltovapaata taloa kun vain ei ole

Tommi Riippa

Vanhat lämmitysjärjestelmät ovat usein myös tehottomampia kuin uudet. Esimerkiksi uusien lämmityskattiloitten ja lämmönvaihtimien hyötysuhteet ovat yleensä vanhoja ja kuluneita laitteita parempia.

Toinen keino on kehittää tekniikkaa, jossa energiankulutusta leikataan tuottamalla lämmitysjärjestelmään tietoa talon todellisesta lämmöntarpeesta. Nykyisin energiatehokas lämmitysjärjestelmä seuraa yleensä myös ulkoilman lämpötilaa ja pystyy säätelemään energiankulutusta myös sen perusteella.

Eri puolilla taloa energiaa kuluu eri tavalla

Ulkoilma on kuitenkin eri puolilla taloa erilaista. Talon aurinkoisella puolella energiaa tarvitaan vähemmän kuin varjon puolella ja tuulen pieksämällä laidalla koleus vaanii suojan puolta enemmän.

Kuutisen vuotta sitten oululainen Mauno Hyvärinen patentoi idean älykkäästä lämmönvahdista, jossa lämmitysjärjestelmä seuraa vesikiertoisen talon lämpöverkon paine-eron muutoksia. Järjestelmä arvioi sen perusteella tietoa siitä, miten energiaa kuluu eri puolilla taloa ja säätelee sen perusteella huoneistojen lämpöverkostoon oikean määrän lämpöä.

Paineenvaihteluun vaikuttavat lämpöpattereiden termostaattiventtiilit.

– Silloin kun termostaatit sulkevat venttiilit, verkostossa syntyy paine-eroa. Silloin lämmönvahti kertoo lämmönsäätimelle, että ulkolämpötilasta huolimatta lämmitykseen tehdään tarvittava hienosäätö, kertoo Hyvärisen patentoimaa järjestelmää nykyisin Kempeleessä valmistavan Ouman Energiatehokkuuspalveluiden avainasiakaspäällikkö Johannes Koivisto.

Energia taloyhtiön suurin menoerä

Oulun Talvikankaalla olevan asunto osakeyhtiö Tähtisateen lämmönjakohuoneeseen uusi lämmönvahti asennettiin pari kuukautta sitten. Asuntoyhtiön hallituksen puheenjohtajan Timo Pelkosen mukaan asennus oli helppo tehdä uudessa muutaman vuoden vanhassa taloyhtiössä, sillä järjestelmän peruskunto oli hyvä.

– Nyt odotellaan vain talvea ja säästöjä.

12 asunnon rivitaloyhtiön vuotuiset kaukolämmön kustannukset ovat noin 9000 euroa. Taloyhtiöissä lämmitys on pääsääntöisesti suurin yksittäinen kuluerä.

– Jos siitä saadaan kymmenenkin prosenttia, niin se on jo jotain.

Oumanin Energiatehokkuuspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Matti Nevalan mukaan tehokkaalla lämmönvahtijärjestelmällä taloyhtiössä energian kulutusta voidaan pudottaa jopa 17 prosenttia. Se tarkoittaa, että esimerkiksi 30 huoneiston kokoisessa kerrostalossa noin 5 000–6 000 euron investointi maksaisi itsensä takaisin parissa vuodessa.

Myös sääennuste voi auttaa energiansäästössä

Ouman pilotoi lämmitysjärjestelmää, jossa myös paikalliset sääennusteet vaikuttaisivat energiankulutukseen.

Matti Nevalan mukaan järjestelmää kehitellään, mutta tulokset ovat lupaavia.

– Järjestelmä on nyt alkuvaiheessa, mutta on havaittu, että esimerkiksi lattialämmitteisissä rivitaloissa siitä on paljon hyötyä.