1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sipilä: Suuri valiokunta päättänee Kreikka-paketista loppuviikon aikana

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomi ei ollut yksin Kreikka-linjansa kanssa.

Juha Sipilä Kuva: Yle

Suomessa Kreikka-paketista päätetään todennäköisesti loppuviikon aikana suuressa valiokunnassa, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Päätösvalta on Sipilän mukaan yksiselitteisesti suurella valiokunnalla.

Tätä ennen Kreikan parlamentin täytyy kuitenkin vielä päättää säästötoimista keskiviikkona, ennen kuin jäsenvaltiot pääsevät tekemään asiasta päätöksen. Päätös pitää hyväksyä kansallisesti ainakin Suomen ja Saksan parlamenteissa.

Sipilä pitää kiinni siitä, että Suomen kanta Kreikkaan ei ole muuttunut viikonlopun kuluessa.

– Suomen kanta on pysynyt koko ajan samana, eli Kreikan esitys ei muodostanut riittävää pohjaa, emmekä missään nimessä olisi voineet hyväksyä uutta EVM-ohjelmaa sille pohjalle. Emmekä todellakaan olleet yksin tuolla euroryhmässä, emmekä euro-huippukokouksessa. En tiedä oliko siellä montaakaan maata, jotka olisivat valmiita sen Kreikan ehdotuksen päälle uutta ohjelmaa suunnittelemaan, Sipilä kommentoi Salossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa viitaten Kreikan torstaina tekemään esitykseen.

– Lähtökohtana omassani ja koko hallituksen ajattelussa on, että tätä asiaa.niin kuin Oulussa sanotaan, on vatuloitu ihan tarpeeksi pitkään, ja nyt pitää lyötää sellainen ratkaisu, johon me todella uskomme, että se todella auttaa. Jos sellaista ratkaisu ei löydy, niin me emme ole sen takana, hän totesi.

Suomen linjaa hän ei pidä liian kovana.

– Kreikan näytöt näiden uudistusten tekemiseen ja yhdessä sovitussa pysymiseen ovat erittäin heikot. Ja koska näytöt omatoimiseen uudistusten tekemiseen ovat heikot, niin silloin täytyy ottaa suurempi ohjausvalta näiden reformien valvontaan, ja näitä elementtejä tässä uudessa ehdotuksessa on.