Tutkija: Porojen kesälaidunnus estää hallamittarin syömien koivikkojen toipumisen

Norjan puolen tunturikoivuista vajaa puolet on elossa, kun Suomen puolella koivuista pahimmillaan vain neljä prosenttia on hengissä. Norjan puolella porot viedään kesäisin laiduntamaan rannikolle ja mittarin vaurioittamat koivut saavat rauhassa elpyä.

Yle Saame
Tuore vihreä koivun alku vetää poroja puoleensa.YLE / Esko Puikko

Turun yliopiston ja Norjan arktisen yliopiston tutkijat mittasivat hallamittarin tuhoamia koivikkoja rajan molemmin puolin. Pulmangissa ja Nuorgamissa hallamittari söi tunturikoivut rangoiksi noin kymmenen vuotta sitten. Tutkijat halusivat selvittää, ovatko koivut toipuneet.

– Porojen kesälaidunnus estää koivikkojen elpymistä. Porot syövät uudet lehdet ja versot. Norjan puolella porot viedään meren rannikolle laiduntamaan kesäisin niin koivikot saavat rauhassa kesällä kasvaa, Suominen sanoo.

Tutkijoiden mukaan Norjan puolen tunturikoivuista yli 40 prosenttia on elossa kun Suomen puolella, lähinnä Kaldoaivin paliskunnan kesälaidunalueella, koivuista pahimmillaan vain neljä prosenttia on elossa.

Mittarin aiheuttamista ekosysteemin muutoksista kärsivät monet lajit kuten riekot, jänikset ja marjoja tuottavat varvut.

– Varvut ovat toipuneet mittarin tuhoista koivuja paremmin. Varpujen marjojen tuotanto on palannut ennalleen noin viiden vuoden kuluessa. Kun pari viikkoa sitten kuljimme maastossa Pulmangissa niin näimme, että mustikat ja variksenmarjat kukkivat runsaasti, kertoo Suominen.