Streptokokki A -epidemia talttumassa – Ilomantsissa 16 tartuntaa

Pesäpalloleirillä lehahtanut streptokokki A -epidemia on talttumassa Pohjois-Karjalassa. Uusia tartuntoja on löytynyt vain Ilomantsista. Tilanne on helpottava, sillä bakteeri olisi voinut sairastuttaa suuren määrän ihmisiä.

Kotimaa
Naisella on suu auki ja lusikka suussa
Angiina on A-streptokokki -bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus. Sitä hoidetaan yleensä antibioottikuurilla. Angiina tarttuu kosketuskontaktissa ja sitä esiintyy etenkin 5–15-vuotiailla.Miki Wallenius / Yle

Streptokokki A -epidemia on hiljalleen talttumassa Pohjois-Karjalassa. Ilomantsissa 16 ihmisellä on todettu bakteerin aiheuttama kuumeinen nielutulehdus eli angiina. Osa sairastuneista oli osallistunut kuun vaihteessa Siilinjärvellä järjestetylle valtakunnalliselle pesäpalloleirille.

Ilomantsin sairastuneiden perheenjäsenistä on otettu näytteet, joiden tutkiminen on vielä kesken. Pohjois-Karjalan keskussairaalan hygieniahoitaja Heli Heikkinen kertoo, että Ilomantsissa sairastapaukset paisuivat epidemiaksi.

– Olisi ollut mahdollista, että epidemia olisi levinnyt laajemmalle alueelle, Heikkinen sanoo.

Yhdellä leirillä olleella joensuulaislapsella todettiin myös streptokokki A -tartunta. Joensuusta ei ole löytynyt uusia tartuntoja.

Pesäpalloleirillä oli noin 1 500 osallistujaa eri puolilta Suomea.