1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhempien oluttilaus oli liikaa ravintolalle – perhe passitettiin ulos keskellä päivää

Tavallisesti alkoholia tarjoilevissa ravintoloissa pyydetään lapsiperheitä poistumaan kohteliaasti iltakymmeneen mennessä. Kuopiossa lomaillut perhe sai tutustua kovempaan linjaan. He saivat häädön terassilla iltapäivällä neljältä oluttilauksen vuoksi.

ilmiöt
Glass of beer held in a woman's hand.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuopiossa kesälomaansa viettävän perhe Luoma-ahon vanhemmat halusivat virkistykseksi nauttia paikallisen ravintolan terassilla yhdet huurteiset. Kello kävi perjantai-iltapäivällä neljää. Lapset Veeti, 11, ja Riia, 8, olivat mukana, kuten usein ennenkin lomareissuilla.

– Meidät passitettiin pois terassilta, äiti Riikka Luoma-aho kertaa iltapäivän tapahtumia.

Syy siihen, että oluthana pysyi kiinni, olivat lapset. Ravintola ei perustellut tarjoilukieltoa sen kummemmin.

Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva perhe ei ole aiemmin törmännyt vastaavaan. Kotiseudun ravintoloissa on iltapäivän tuntien aikana tarjoiltu yksittäiset oluet lasten vanhemmille, vaikka jälkikasvu on ollut mukana.

Tervettä järkeä saa käyttää

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n Itä-Suomen paikallisyhdistyksen puheenjohtajan Mika Moisanderin mukaan menettely kuulostaa erikoiselta. Hänen mukaansa tapaus lienee ylireagointia. Tarkastaja Urpo Teittinen Itä-Suomen aluehallintovirastosta on sitä mieltä, että maalaisjärjen käyttö on sallittua myös alkoholiin liittyvissä asioissa.

– En näe mitään pahaa siinä, jos lapset ovat mukana terassilla tai ruokaravintolassa. Otetaan lapset mieluummin mukaan ravintolaan kuin jätetään kotiin heitteille, Teittinen kärjistää.

Alkoholilaissa ei ole kohtaa, joka estäisi lapsien pääsyn ravintolaan tai ravintolan terassille. Laissa vaaditaan ainoastaan, että alle 18-vuotiaalle ei saa anniskella ja tämän toteutumiseksi on käytettävä tehokasta valvontaa. Ravintolan omistaja tai vastaava hoitaja voivat kuitenkin halutessaan evätä pääsyn lapsilta ravintolaan.

Ravintoloilla on velvollisuus puuttua ylilyönteihin

Monilla ravintoloilla on oma ohjeistuksensa, joiden mukaan seurueita, joissa on mukana lapsia, pyydetään kohteliaasti poistumaan kello 21 tai 22 mennessä. Näin siksi, että ravintola ei ole sopiva paikka lapselle siinä vaiheessa, kun ravintolan muut asiakkaat alkavat humaltua.

Tarvitseeko sitä niin hirveästi juodakaan lasten nähden.

Riikka Luoma-aho

– On tapauksia, joissa perheen äiti tulee dokaamaan ja lapset leikkivät pöydän alla, mutta nämä kertomukset "alan miehistä ja naisista" ovat asia erikseen, sanoo Teittinen.

Ravintoloilla on velvollisuus puuttua tapauksiin, joissa lapsi on uhattuna. Moisanderin mukaan asiasta ilmoitetaan poliisille, ja poliisi ilmoittaa asiasta harkintansa mukaan lastensuojeluviranomaiselle. Soittokierros Kuopion ravintoloihin kertoo, että ravintolahenkilökunnan tarvitsee kehottaa lapsia mukanaan tuovia seurueita poistumaan vain ani harvoin.

Luoma-ahojen kesälomareissu oli onnistunut suljetusta oluthanasta huolimatta. Perheen äiti ymmärtää myös ravintoloitsijan linjan.

– Tarvitseeko sitä niin hirveästi juodakaan lasten nähden, Luoma-aho pohtii.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi