1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Muurahaiskeon rikkominen – kuin ajaisi keskikokoisen kaupungin yli puskutraktorilla

Muurahaisten pesää ei kannata mennä törkkimään. Se tietää muurahaisten yhteiskunnalle isoa vahinkoa.

luonto
Muurahaiset keko muurahaiskeko murheistenranta
Murheistenrannassa Lappeenrannassa tehtiin tuhotöitä kesäkuussa, muun muassa rikottiin muurahaispesiä ja kaadettiin luvatta puita.Yle/Elli Sormunen

Muurahaisten kekojen rikkominen ei ole mikään leikin asia. Muurahaisille se tietää vietävästi lisää töitä. Yhdessä keossa on asukkaita 100 000-500 000.

– Sehän tarkoittaa samaa kuin Lappeenrannan keskustan yli päräytettäisiin 50 puskutraktorilla ja lojautettaisiin taloja ristiin rastiin, toteaa ötökkäasiantuntija Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutista

Muurahaiset saavat kekonsa hätätilakuntoon nopeastikin tuhotyön jälkeen. Keon korjaaminen kuitenkin täysin eheäksi on mittava korjausoperaatio, jossa menee vuosia.

Maan pinnalla näkyvä keko on vain jäävuoren huippu. Keko menee pitkälle maan sisälle. Keko ulottuu maan alle noin puolen metrin verran.

– Varsinkin talvella muurahaisten elo ja horros on maan alla. Kesäaikaan elo keskittyy pintakerroksiin, jossa on lämpimämpää, toteaa Saarinen.

Akkavaltainen yhteiskunta

Keon rikkoutuessa jälkikasvun ruokkiminen vaihtuu korjaustöihin. Kimmo Saarinen vertaa kekoa kaupunkiin, jossa on selkeät sävelet. Hän puhuu myös mieluummin muurahaisten yhteiskunnasta kuin yhdyskunnasta.

– Niillä on selkeästi järjestäytynyt työnjako. Pienessä keossa on yksi tai kaksi kuningatarta. Sen lähisukulaiset, työläiset hoitavat yhteiskuntaa. Siellä on täysi akkavalta, naurahtaa instituutin johtaja Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutista.

Kun muurahaiskeko saa tarpeeksi kokoa, niin silloin muurahaiset rakentavat lähelle toisen pesän. Saarinen kertoo, että lähekkäin sijaitsevat pesät ovat kuin saman kaupungin eri lähiöitä.

– Lähekkäin sijaitsevat keot ovat yhteydessä toisiinsa. Vaikka meidän silmiin muurahaisten touhu näyttää sekavalta, niin silti siellä tiedetään tarkasti mitä tehdään.

Muurahaiset ovat maailman runsaslukuisin hyönteisryhmä. Saarinen kuvaa määrää, että muurahaisia riittäisi jokaiselle maapallon neliömetrille seitsemän kappaletta.

Lue seuraavaksi