Professori tyrmää kansanedustajan esityksen vankien lähettämisestä Viroon

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) ehdottaa kovien rikollisten lähettämistä ulkomaiden vankiloihin ratkaisuksi vankeinhoidon kustannusten alentamiseen. Rikosoikeuden professori Jussi Tapani arvioi, että ehdotusta ei voida hyväksyä.

politiikka
Jussi Tapani, rikosoikeuden professori
Antti Laakso / Yle

Rikosoikeuden professori Jussi Tapani katsoo, että kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) esitys pitkiä vankeustuomioita kärsivien lähettämisestä vankilaan ulkomaille ei voi toteutua.

Huhtasaaren mukaan pitkiä vankeusrangaistuksia istuvat kovat rikolliset voitaisiin lähettää esimerkiksi Viroon, jolloin vankeinhoidon kustannuksista voitaisiin säästää Suomessa. Hänestä säästöjen ansiosta vankeusrangaistuksia voitaisiin koventaa.

EU-säädökset vaikuttavat

Professori Jussi Tapani muistuttaa, että Suomi on sitoutunut EU-tasolla vankeusrangaistusta koskeviin päätöksiin.

Tuomitulta henkilöltä on saatava suostumus, ja lisäksi vangin siirron on edistettävä vangin sopeutumista takaisin yhteiskuntaan.

Professori Jussi Tapani

– Edellytykset vankien siirrolle ovat yksityiskohtaiset. On kaksi olennaista edellytystä: Tuomitulta henkilöltä on saatava suostumus, ja lisäksi vangin siirron on edistettävä vangin sopeutumista takaisin yhteiskuntaan tuomion suorittamisen jälkeen, Tapani sanoo.

Tapani ei pidä todennäköisenä, että vangit suostuisivat siirtoihin kovin yleisesti. Lisäksi vankien siirtäminen ulkomaille ei todennäköisesti edistäisi näiden paluuta yhteiskuntaan.

Mitä virolaiset ajattelevat?

Rikollisia siirretään tällä hetkellä maasta toiseen varsin harvoin.

Kuinkahan innokkaita virolaiset ja Viro EU-jäsenvaltiona olisivat tästä ehdotuksesta?

Professori Jussi Tapani

– Huhtasaaren ehdotus ei ota huomioon eurooppalaista sääntelyä ja järjestelmän kokonaisuutta. Kuinkahan innokkaita virolaiset ja Viro EU-jäsenvaltiona olisivat tästä ehdotuksesta? Tapani kysyy.

Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani arvioi, että Huhtasaaren esitys ei ota tulta alleen.

Tapani kuitenkin sanoo, että rangaistusten pituuksista ja eri rikoksista annettavien rangaistusten oikeudenmukaisuudesta on hyvä käydä keskustelua.